Zondag om 16:30 uur staan PSV en Feyenoord tegenover elkaar in de Eredivisie. Het is de 32e speelronde, Feyenoord staat tweede met 60 punten en PSV vijfde met 53 punten. Alleen als Feyenoord drie punten pakt en Ajax punten laat liggen tegen ADO Den Haag, houdt Feyenoord een theoretische kans op het landskampioenschap.

Feyenoord heeft beste vorm

PSV heeft in de afgelopen zes duels twaalf punten verworven, Feyenoord is de best presterende club in die periode met vijftien punten. Terwijl de Rotterdammers in de vorige zes potjes maar drie tegengoals kreeg, moest PSV er liefst tien incasseren. Van de laatste zes onderlinge duels in Eindhoven won PSV er vier en Feyenoord één. In oktober 2010 werd het zelfs 10-0.

Karim Rekik absent bij PSV

Bij Feyenoord is het meespelen van verdediger Miquel Nelom dubieus, terwijl Joris Mathijsen een kuitblessure heeft afgeschud. Bij PSV heeft het trio of Stijn Schaars, Park Ji-sung en Memphis Depay een paar trainingen gemist door blessures. Misschien zijn ze speelklaar, in tegenstelling tot Karim Rekik, die een schorsing aan de broek heeft. De grootste kandidaat om zijn plek in te nemen is Jorrit Hendrix.

Ronald Koeman mikt op voorronde Champions League

Ronald Koeman vertrekt na dit seizoen uit De Kuip. Hij raadt een paar spelers van Feyenoord aan om hetzelfde te doen. “Het is duidelijk dat enkele spelers na een paar seizoenen bij Feyenoord, toe zijn aan een stap hogerop”, zegt hij, doelend op Clasie, Stefan de Vrij en Bruno Martins Indi. Hij streeft naar de tweede plek in de competitie, zodat hij “door de voordeur naar buiten kan”. Al heeft Feyenoord volgens Koeman niet zoveel te zoeken in Europa: “We kunnen de voorronde van de Champions League halen, al zullen ze uiteindelijk de groepsfase van dat toernooi waarschijnlijk niet bereiken”.

PSV op weg naar laagste puntentotaal?

Als PSV vanmiddag nul punten haalt, zal de Brabantse uitkomen op het laagste puntentotaal van de ploeg in de Eredivisie in de afgelopen 40 jaar (omgerekend naar het driepuntensysteem). PSV heeft acht van de tien vorige thuiswedstrijden tegen Feyenoord gewonnen, Feyenoord heeft vijf duels op rij in de Eredivisie minstens twee goals gemaakt.