Nog drie Eredivisie wedstrijden mag Ajax hopen op een misstap van Feyenoord. Maar alles zelf winnen is de eerste voorwaarde natuurlijk. Uit bij PSV zal het erg moeilijk worden.

Eén puntje staat tussen Feyenoord en Ajax in de strijd om de landstitel die PSV gaat kwijtraken. Feyenoord heeft nog lastige uitduels bij Vitesse en Excelsior voor de boeg. Maar de Coolsingel kan mogelijk al eerder aangekleed worden, als Ajax punten morst bij PSV.

PSV – Ajax Eredivisie

Vreugde en vrees lagen donderdagavond heel dicht bij elkaar in Gelsenkirchen. Ajax verdedigde tegen Schalke 04 een 2-0 overwinning in de Amsterdam ArenA een week eerder. De halve finale van de Europa League was erg dichtbij voor Ajax, maar na twee snelle goals van Schalke 04 weer een stuk verder weg.

Uiteindelijk sleepten de Amsterdammers die plek in de halve finale voor de poorten van de hel weg. Met tien man en zelfs een 3-0 achterstand in de verlenging scoorde Ajax alsnog twee keer: 3-2 verlies, maar genoeg voor de halve finale!

Feyenoord en PSV juichen

Een klein gejuich zal zijn opgestegen donderdagavond bij fans van Feyenoord en PSV, toen de scheidsrechter bij een 2-0 stand na 90 minuten floot. Want verlenging in een zwaar Europees uitduel is nu juist wat Ajax niet kon gebruiken in de strijd om de landstitel. Zeker niet met het zware uitduel tegen PSV voor de boeg, minder dan drie dagen later. De verzorgers van Ajax zullen flink hun best moeten doen om de spelers klaar te stomen voor PSV uit.

Trainer Peter Bosz haalt vooral voldoening uit het feit dat Ajax zo strijdbaar was bij een 3-0 achterstand en een man minder. “Toen konden mijn spelers het toch nog opbrengen om druk te zetten,” zei Bosz. “Dat was echt geweldig om te zien. Ze vochten voor wat ze waard waren en ze wisten zich te belonen. Dat is echt super. Veel spelers hadden kramp, maar we scoren twee keer met tien man in de tweede helft van de verlenging. De ontlading was net zo groot in de kleedkamer.”

PSV tegen Ajax wedden Eredivisie voetbal GettyDaarom ziet Bosz het ook licht positief in richting PSV. “Mijn spelers zijn zo diep gegaan, dan zijn twee dagen rust niet veel. Maar deze ontsnapping geeft ook heel veel energie.”

PSV moet zichzelf bewijzen

Door de 2-2 bij FC Twente twee weken geleden haakte PSV definitief af in de titelstrijd. Maar de 1-1 tegen ADO Den Haag zal ook hebben aangevoeld als een nederlaag. Want daardoor lijkt ook de tweede plek – en voorronde Champions League – volledig uit zicht. Met zes punten achterstand op Ajax is het hopen op een wonder.

Natuurlijk zal PSV alles in de strijd gooien om van Ajax te winnen, al is het maar voor het goede gevoel bij zichzelf en bij de fans. “Dan kan je als team een reactie geven op de wedstrijd tegen ADO”, aldus trainer Phillip Cocu. “We zijn het aan onze stand verplicht om van Ajax te winnen. Dan weet je nooit of je nog tweede kan worden.”

Voorspellingen PSV – Ajax

Voor Cocu zelf en de spelers staat er misschien nog wel iets meer op het spel. Want het einde van het seizoen nadert en dit is het laatste topduel van PSV. Cocu en een aantal spelers lopen nu de landstitel mis, na die twee keer op rij te hebben gewonnen. En dan ga je misschien ook een keer over de grenzen kijken, en weet je ook dat er naar jou wordt gekeken. Dus is dit ook een laatste kans om je in de buitenlandse kijkers te spelen.

Wat het wedden op voetbal betreft: de bookies buigen het thuisvoordeel van PSV om in de lichte favorietenrol. PSV krijgt 2.25 om te winnen, Ajax 2.95 om de titelstrijd levend te houden. Een gelijkspel in Eindhoven noteert 3.55 bij bookmaker 888sport. Ik verwacht een open strijd, dus de 1.55 op ‘both teams to score’ lijkt een kans op een kleinere, maar meer zekere winst. En je ingezette euro wordt toch meer dan 50% meer waard.