Speelschema Eredivisie. Eerder deze week presenteerde de KNVB het definitieve programma voor de Eredivisie, seizoen 2016 – 2017. Maar hoe definitief is die versie, aangezien De Graafschap nog probeert toegelaten te worden tot de hoogste voetbalcompetitie van Nederland?

Medio juni bracht de voetbalbond een conceptversie van het Eredivisie programma naar buiten. De kanttekening was dat er nog wat details veranderd zouden kunnen worden. Dat had vooral te maken met de veiligheid rondom bepaalde risicoduels, de inzetbaarheid van politie en de wensen van clubs en gemeenten. Op basis daarvan heeft de KNVB nu voor alle 34 speelronden de starttijden bepaald.

In het programma voor de Jupiler League zijn wel iets grotere wijzigingen aangebracht. Die hebben betrekking op de vier laatste speelronden. Ook is de datum verschoven van de halve finales van de play-offs.

Eredivisie: FC Twente en De Graafschap

Maar het heikele punt is dus de situatie van FC Twente en De Graafschap. De club uit Enschede mag toch in de Eredivisie blijven. Dat is na een uitspraak van de beroepscommissie van de KNVB door de bond geaccepteerd, alhoewel eerder de licentiecommissie van dezelfde KNVB een degradatie had voorgesteld.

Als Twente was afgedaald, dan zou De Graafschap behouden blijven voor de Eredivisie. De Graafschap overwoog na die uitspraak zijn juridische mogelijkheden. De club uit Doetinchem zag zijn voorbereidingen op het nieuwe seizoen immers verstoord worden. Gedurende een maand wist het niet waar het aan toe was: zou het acteren in de Eredivisie of in de Jupiler League.

Bert van Oostveen not amused

De KNVB was weer niet zo blij met het vooruitzicht dat De Graafschap niet gewoon de mond zou houden en zijn lot zou accepteren. Directeur Bert van Oostveen zei dat De Graafschap nergens recht op heeft. Martine Zuil, commercieel directeur van De Graafschap, is op de tenen getrapt. “Diverse toonaangevende juridisch experts op het gebied van sportrecht hebben inmiddels aangegeven, dat op grond van het complete traject, De Graafschap zeker een zaak heeft”, zegt Zuil.

Ook hebben de Achterhoekers een stevig statement geplaatst op de website. Daarin staat onder meer: “Ja, wij eisen tekst, uitleg, openheid en toenadering van de bond.” Donderdag treden de KNVB en De Graafschap in overleg. En wie weet is er daarna weer een nieuwe, “definitieve” versie van het competitieprogramma nodig.