Eredivisie voetbal. Op de eerste Eredivisiezondag gaat Feyenoord naar FC Groningen en nieuwe trainer Ernest Faber. Ajax gaat juist naar Rotterdam, naar promovendus Sparta.

Eredivisie 2016/17: FC Groningen – Feyenoord

Feyenoord heeft natuurlijk al het seizoen afgetrapt met de Johan Cruijff Schaal tegen PSV. De ploeg van Giovanni van Bronckhorst kon geen vuist maken en moest de eerste prijs van het seizoen aan PSV laten. De trainer van de Rotterdammers vond het spel van zijn ploeg ‘Feyenoord-onwaardig’, vooral in de eerste helft. “In de tweede helft hebben we het veel beter gedaan. Toen hebben we ook veel kansen gekregen. Als je na rust zo kan spelen, dan zou ik niet weten waarom dat niet kan in de eerste helft.”

Dirk Kuyt toch optimistisch bij Feyenoord

Veel kansen en niet scoren leidt nog altijd tot nul doelpunten. Voorin kon de nieuwe spits Nicolai Jörgensen het niet afmaken, net als Jens Toornstra, Eljero Elia en schaduwspits Dirk Kuijt. De 36-jarige Kuyt baalde natuurlijk enorm van het gebrek aan scherpte voorin, maar hij blijft optimistisch. “In de tweede helft hebben we het veel beter gedaan. Toen hebben we ook veel kansen gekregen. Als je na rust zo kan spelen, dan zou ik niet weten waarom dat niet kan in de eerste helft.”

Misschien kan Feyenoord profiteren van de vertrokken topspelers bij FC Groningen. Want de noorderlingen moeten het doen zonder Michael de Leeuw, Lorenzo Burnet en Rasmus Lindgren. In de plaats van De Leeuw kwam Tom van Weert van Excelsior. Maar het is de vraag of hij de flamboyante De Leeuw kan vervangen. Conditioneel is het in elk geval in orde bij FC Groningen met de conditietrainingen van Faber, nu nog op het veld.

Sparta – Ajax

Feyenoord heeft één officieel duel gehad, Ajax al twee. In de derde voorronde Champions League kon Ajax eruit vliegen tegen PAOK Saloniki, maar de Grieken misten teveel kansen en Davy Klaassen scoorde wel twee keer in Athene. De aanvoerder is de belangrijkste pion van trainer Peter Bosz in het veld. Hij moet aankopen als Kasper Dolberg en Mateo Cassierra snel laten integreren bij Ajax, en ze het vertrek van Arek Milik laten opvangen.

Misschien wel fijn voor Ajax en Bosz is dat ze het seizoen openen tegen een promovendus, Sparta. De Rotterdamse promovendus zal echter optimisme trekken uit het Europese tweeluik van Ajax. Want het tempo van de Amsterdammers lag veel te laag en ook gaven ze achterin veel kansen weg. Als Sparta met een knal wil beginnen in de Eredivisie, is dit hun kans.

Wedden op Eredivisie

Feyenoord deed het niet goed in de Johan Cruijff Schaal, maar krijgt van bookmaker 888sport wel de favorietenrol tegen FC Groningen. Feyenoord staat op 2.05 om te winnen, FC Groningen 3.50. Ajax krijgt het makkelijker volgens 888sport gezien de 1.60 op winst tegen 5.40 voor Sparta. Verwacht je een makkie voor Ajax, kijk dan naar de 2.50 op voorsprong bij rust en daarna winst.