Play-offs Europa League / nacompetitie. AZ heeft goede zaken gedaan in de play-offs om de Europa League. De Alkmaarders lijken zich te kunnen opmaken voor de finale tegen FC Utrecht. In de nacompetitie is het spannend.

Voor het eerst in zeven jaar lonkt de Europa League weer voor FC Utrecht. Onder leiding van de succesvolle trainer Erik ten Hag werkte de club zich naar een sterke vierde plaats in de Eredivisie. Daardoor is FC Utrecht favoriet voor deze play-offs. Die favorietenrol maakten ze al waar in het eerste duel met FC Heerenveen. Juist drie smaakmakers van dit seizoen zorgden voor de 3-1 zege in Friesland: Sofyan Amrabat, Yassine Ayoub en Sébastien Haller. De return in Utrecht lijkt zo een formaliteit.

Play-offs Europa League

De tegenstander van FC Utrecht in de finale van de Europa League is ook met 99% zekerheid aan te wijzen. Want AZ deed het zelfs nog een klein stukje beter dan FC Utrecht. Uit bij FC Groningen wervelde de ploeg van John van den Brom weer als vanouds. FC Groningen kon de eerste helft nog meekomen, maar moest na de openingstreffer van Alireza Jahanbakhsh vlak voor rust het hoofd buigen.

Na rust verdubbelde Wout Weghorst de voorsprong, maar twee minuten later scoorde Jesper Drost de 1-2 voor FC Groningen. AZ ging vervolgens een versnelling hoger spelen en scoorde nog twee keer via Calvin Stengs (zijn eerste van het seizoen) en wederom spits Wout Weghorst. De 4-1 uitzege geeft AZ een geweldig uitzicht op de finale van de play-offs voor de Europa League. Zo kan de club zich voor de vierde keer in vijf seizoenen plaatsen voor het Europese toernooi.

Nacompetitie Eredivisie

Voetballiefhebbers hoeven zich dit weekend niet te vervelen. Want een dag na de play-offs om de Europa League is het alweer tijd voor de nacompetitie. Twee clubs uit de Eredivisie strijden tegen zes clubs uit de Jupiler League om hun plekje op het hoogste niveau te behouden. NEC heeft de eerste stap in elk geval al gezet, al ging het moeizaam.

Want na vier minuten keken de Nijmegenaren – met interim-trainer Ron de Groot – al tegen een achterstand aan. Pas in de tweede helft boog NEC dat om: met drie goals pakte het de 1-3 zege en een uitzicht op het laatste tweeluik om behoud in de Eredivisie. De tegenstander in die finale komt uit het duel tussen NAC Breda en FC Volendam. De late 2-2 van NAC-spits Cyril Dessers gaf NAC in elk geval een goede uitgangspositie voor de return in Breda.

Roda tegen MVV of Cambuur

In het andere deel van het schema zien we veel Limburgse inbreng. Roda JC haalde uit bij Helmond Sport een 0-1 zege uit het vuur. De goal van Dani Schahin werd bijna overschaduwd door een rode kaart voor Adil Auassar een half uur voor tijd, maar Roda hield stand.

Een Limburgs onderonsje om een ticket in de Eredivisie ligt nog in het verschiet. Maar dan moet MVV Maastricht wel de 1-1 in eigen huis tegen Cambuur Leeuwarden verzilveren in het hoge noorden.

Programma play-offs / nacompetitie Eredivisie

Zaterdag 20 mei: play-offs Europa League
18.30 FC Utrecht – Heerenveen
20.45 AZ – FC Groningen

Zondag 21 mei: nacompetitie Eredivisie/Jupiler League
12.30 Roda JC – Helmond Sport
14.30 Cambuur Leeuwarden – MVV Maastricht
14.30 NAC Breda – FC Volendam
16.45 NEC – FC Emmen

Doe je voorspelling met wedden op voetbal en win!