PEC Zwolle – Vitesse. Na het nationale voetbaldebacle van afgelopen week is het weer tijd voor de Eredivisie. En dat is maar goed ook, want de natie lijkt even niets meer te maken willen hebben met ‘ons’ Oranje. Niet plaatsen voor het EK voetbal 2016 is schandalig, zo vinden de meesten. Daarom richten we nu de pijlen weer op de competitie, waarin PEC Zwolle vandaag thuis speelt tegen Vitesse.

PEC Zwolle – Vitesse

Op papier een heerlijke pot. Vitesse draait onder Peter Bosz al een aantal jaren prima en zijn vaste klant in de subtop van de Eredivisie. Het is nu alleen wachten totdat de formatie uit Arnhem een stapje hogerop gaat, richting ploegen als Ajax en PSV.

PEC Zwolle draait ook weer prima, wat de laatste jaren onder Ron Jans meer regel dan uitzondering is. Het sympathieke ploegje speelt doorgaans uitvallend en heeft ook leuke spelers rondlopen met individuele kwaliteiten. Neem spits Lars Veldwijk. Hij is alleen dit seizoen al goed voor zes goals.

En hij is dan ook medeverantwoordelijk voor de vijfde plaats waar PEC nu staat in de competitie. Met zeventien punten staan de Zwollenaren gelijk met PSV. Vitesse volgt op plek zes met veertien punten. Ook in dat opzicht een interessant duel dus, waarin Vitesse aansluiting kan zoeken met de top.

Bij Zwolle is het Veldwijk die met name in het oog springt, bij Vitesse is dat Solanke. De huurling maakte pas twee goals, maar heeft ontzettend veel creativiteit. Hij creëert veel in het veld en is hij volgens de verwachting ook gewoon basisspeler. Verder is rots in de branding Guram Kashia ook erg belangrijk. De verdediger van Vitesse tekende afgelopen week zelfs bij tot 2020, tot grote vreugde van de Georgiër.

‘Ik ben blij dat ik de kans hier heb gekregen en dat ik voor Vitesse gekozen heb.’ De aanvoerder was duidelijk over de grootste drijfveer om bij te tekenen. ‘De supporters zijn altijd geweldig voor me. In het stadion, in het supportershome, maar ook in de stad. Ik voel me hier thuis en de supporters zijn daarbij enorm belangrijk geweest.’

De focus ligt nu dus weer op de wedstrijd vandaag uit bij Zwolle. Grote afwezigen zijn er niet bij beide ploegen en moet het duel op papier een leuke worden vandaag. Ploegen die bij de top kunnen aansluiten, net onder elkaar staan en ook nog eens aanvallend voetbal spelen.

Opstelling PEC Zwolle – Vitesse

Opstelling PEC Zwolle: Van der Hart; Van Polen, Sainsbury, Lam, Van Hintum; Dekker, Bouy, Becker; Marinus, Thomas, Veldwijk.

Opstelling Vitesse: Room; Diks, Kashia, Van der Werff, Leerdam; Baker, Nakamba, Qazaishvili; Raschica, Solanke, Olinyk.

De wedstrijd tussen de nummer vijf en zes begint vanmiddag om 16.45 uur.