PEC Zwolle – FC Groningen. Zaterdag om 19:45 uur staat PEC Zwolle in het Ijsseldeltastadion tegenover FC Groningen. De gastheren staan achtste met 29 punten na twintig duels en de gasten zijn de nummer zeven met 32 punten.

PEC Zwolle – FC Groningen

Ron Jans, trainer van de Zwollenaren, zal Kevin Begois, Abdelmalek El Hasnaoui en Ryan Thomas moeten missen. Ook Groningen laat een paar spelers achter in de ziekenboeg, te weten Dino Islamovic, Mimoun Mahi, Jarchinio Antonia, Albert Rusnák en Abel Tamata.

PEC Zwolle deed de afgelopen weken wat van de middenmoter verwacht mocht worden. Er waren twee zeges (thuis op AZ en Heerenveen), twee gelijke spelen (uit tegen NEC en Vitesse) en twee nederlagen (uit tegen PSV en Utrecht). Geheel logische resultaten, dus.

De noorderlingen zitten echter in een dip. De laatste zes speelronden genereerden vier punten en een doelsaldo van min vier. De uitnederlaag tegen Heracles (2-1) was niet zo’n ramp, maar thuis met 1-4 verliezen van Utrecht liet de fans schrikken. En dan waren er in die periode ook nog vier gelijke spelen. Alleen Excelsior deed het in die zes rondes slechter.

Van Looi stapt op aan einde van het seizoen

Kennelijk ziet Erwin van de Looi, trainer van Grunn, geen aanlokkelijk perspectief meer bij zijn werkgever. Hij kondigde deze week aan, na dit seizoen op te stappen bij Groningen, ook al heeft hij nog geen nieuwe club gevonden. Hij won in 2015 de beker met de club en is daardoor de succesvolste trainer ooit van de groenwitten.

Dit seizoen valt er bar weinig te beleven bij Groningen. Van de Looi lijkt geen herkenbare stijl in het team te kunnen slijpen. Dat kan te maken hebben met een gebrekkige uitvoering van zijn visie, het kan ook zijn dat zijn visie en werkwijze de onjuiste zijn. Hoe dan ook, Groningen bakt er offensief weinig van met gemiddeld 10,4 schoten (waarvan 4,1 doelgericht) per match. Zwolle hoeft met zijn 15,2 schoten per partij alleen PSV voor zich te dulden.

Groningen won drie van de laatste zes onderlinge duels, PEC twee. Daarnaast kreeg Groningen in vijf van de laatste zeven clashes met PEC geen tegentreffers. De Blauwvingers verloren sinds de terugkeer in de Eredivisie twee van de drie thuisduels van Groningen, plus ook het bekerduel in mei 2015.

Wedden op PEC Zwolle – FC Groningen

PEC Zwolle wordt door bookmakers op 1,92 gezet, gelijkspel noteert 3,60 en een zege van Groningen 3,95. We tippen dat Zwolle minstens tweemaal scoort. De 1,5 goals voor thuis noteert 1,84.