FC Twente – Ajax. Het geplaagde FC Twente krijgt vanavond bezoek van koploper Ajax. Onder de nieuwe trainer René Hake hopen de Tukkers de eerste zege van het seizoen te kunnen boeken.

FC Twente – Ajax

Twente kende een valse start in de competitie. De financiële malaise binnen de club had blijkbaar ook binnen de lijnen effect, want uit de eerste vier competitiewedstrijden werd slechts één punt gepakt. De tegenvallende resultaten werden coach Alfred Schreuder uiteindelijk fataal. Na de laatste competitienederlaag tegen Heracles Almelo (2-0) besloot de clubleiding om niet verder te gaan met de keuzeheer. Schreuder werd aan de kant geschoven en Hake werd doorgeschoven naar voren. Zijn aanstelling is normaal gesproken slechts tijdelijk, want achter de schermen is Twente op zoek naar een geschikte opvolger van Schreuder.

Hake hoopt een ander FC Twente te zien tegen Ajax

Hake liet vrijdag op de persconferentie weten dat hij zijn team flink wijzigt voor het duel met de koploper. “Of we tegen Ajax een ander FC Twente gaan zien dan in het begin van dit seizoen? Hopelijk wel. Toen was de intentie er ook, alleen de uitvoering was niet altijd even goed. Dat moet nu beter”, aldus Hake op de clubsite. “Ik heb een redelijk goed gevoel overgehouden aan hoe we hebben kunnen trainen deze week. We hebben gewerkt aan vastigheden, zodat het team beter gaat functioneren. Dat moeten we omzetten naar de wedstrijden, daar gaat het uiteindelijk om. Dat willen we tegen Ajax laten zien in hopelijk een volle Grolsch Veste.”

Een overwinning op Ajax zou bevrijdend kunnen werken voor Twente, maar dat is zeker geen gemakkelijke klus. De ploeg van trainer Frank de Boer laat de laatste weken geen steken vallen en kreeg in vier competitiewedstrijden nog geen enkel doelpunt tegen. Bovendien werden alle duels in een overwinning omgezet en ook het doelsaldo van de Amsterdammers mag er wezen: 12-0. De statistieken van Ajax tegen Twente zijn ook in het voordeel van de hoofdstedelingen. Ajax bleef in de laatste zeven Eredivisie-ontmoetingen met de Enschedese club telkens ongeslagen. De laatste Twentse overwinning in competitieverband dateert van het seizoen 2010/11, toen Bryan Ruiz beslissend was in de Grolsch Veste (1-0). In dat seizoen werd Twente ook kampioen.

De Boer wil lijn eerste wedstrijden doortrekken

Ondanks de teleurstellende resultaten rekent De Boer op een lastige avond tegen Twente. “FC Twente blijft een tegenstander om rekening mee te houden. Ze hebben gewoon heel goede spelers in de selectie”, zei hij vrijdag op de persconferentie. “Als wij in goeden doen zijn, hoeven we voor niemand bang te zijn. We moeten de lijn van de eerste wedstrijden doortrekken.”

Opstelling FC Twente – Ajax

Opstelling FC Twente: Drommel; Ter Avest, Tapia, Bijen, Schilder: Mokotjo, Gutierrez, Ziyech; Ede, Olaitan, Cabral

Opstelling Ajax: Cillessen; Tete, Veltman, Viergever, Riedewald; Bazoer, Klaassen, Gudelj; El Ghazi, Milik, Sinkgraven