Louis van Gaal, de bondscoach van het Nederlands elftal, heeft geen trek in een baan bij Feyenoord. Komende zomer, na het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië, zwaait hij af als bondscoach van Oranje. Feyenoord leek hem binnen te willen hengelen als opvolger van Ronald Koeman, die na het huidige seizoen vertrekt.

Van Gaal en Feyenoord, het is niet de meest voor de hand liggende combinatie. Anderzijds zijn er vreemdere dingen gebeurd in het voetbal. En gezien de rancune die Van Gaal koestert jegens Ajax, waar zijn nemesis Johan Cruijff momenteel aan de touwtjes trekt, leeg een gang naar De Kuip niet eens heel onwaarschijnlijk.

Technisch directeur Martin van Geel heeft de trainer namens Feyenoord gepolst. In een interview met De Volkskrant laat Van Gaal los dat hij de interesse heeft afgewimpeld. “Ik ben een week of twee geleden gebeld door Van Geel, maar ik heb meteen afgezegd.”

De 62-jarige Amsterdammer wil na het wk of een sabbatical year nemen, of bij een Europese topclub aan de slag. Het liefst in de Engelse Premier League, want daarin heeft Van Gaal niet eerder een club geleid.

Van Gaal sluit de deur dus niet vanwege een afkeer van Feyenoord of de vrees dat het legioen hem niet pruimt. Ook is zijn band met Van Geel uitstekend. In 2005 haalde de toenmalige technisch directeur van AZ hem naar Alkmaar en dat leverde de club het eerste landskampioenschap in dik dertig jaar op. “We passen bij elkaar”, legt Van Gaal uit. “Feyenoord is een volksclub en ik ben een volksjongen.”

Het stoort Van Gaal wel dat Feyenoord het over zich heen liet komen, toen eerder in deze week geruchten over onderhandelingen tussen heb en de club opdoken. Feyenoord had wat hem betreft de feiten naar buiten mogen brengen.

Nu het nieuws dan wel naar buiten is gekomen, kunnen Engelse kranten olie op het vuur gooien. Zij brengen Van Gaal al tijdenlang in verband met Tottenham Hotspur. Ook zou Manchester United in “LVG” de ideale opvolger zien van David Moyes, die afgelopen zomer aantrad en er een zootje van maakt.