KNVB Beker. PEC Zwolle en FC Twente verzekerden zich dinsdag al van een plaats bij de laatste vier van de KNVB Beker. Roda JC en Excelsior en FC Groningen en Vitesse gaan onderling uitvechten welke twee ploegen zich daar nog bij voegen.

Excelsior is bezig aan een uitstekend seizoen in de Eredivisie. De ploeg van trainer Marinus Dijkhuizen begon de competitie als een van de gedoodverfde degradatiekandidaten, maar inmiddels is het tegendeel bewezen. Met de huidige dertiende plaats is degradatie momenteel ver weg voor Excelsior, al kreeg het afgelopen weekend een domper te verwerken. Uit bij streekgenoot FC Dordrecht werd een 1-0 nederlaag geleden. Trainer Marinus Dijkhuizen is dan ook van plan om zijn opstelling flink te wijzigen voor het duel van vanavond.

KNVB Beker: Roda JC verraste PSV

Tegenstander Roda JC acteert een voetbalniveau lager, maar boekte vorige week een verrassend resultaat. Thuis tegen PSV won de ploeg van trainer René Trost met 3-2, waardoor de Eindhovenaren uitgeschakeld zijn voor een verder vervolg in de beker. De Limburgers deden geen moment onder voor de koploper van de Eredivisie en zullen dus vol vertrouwen aan de aftrap verschijnen in het eigen Parkstad Limburg Stadion. Het duel van vanavond begint om 18:30 uur. De winnaar is weer een stapje dichterbij een finaleplaats in De Kuip.

De andere twee ploegen die vechten om een plaats in de eindstrijd zijn FC Groningen en Vitesse. Twee ploegen die normaal gesproken vechten om een plaats voor de play-offs van de Europa League, al laat laatstgenoemde club het dit seizoen flink afweten. Vitesse beschikt over een van de beste selecties van de Eredivisie, maar trainer Peter Bosz krijgt zijn ploeg maar moeilijk aan de praat. Daar was de stevige 4-1 nederlaag en de huidige twaalfde plaats in de competitie een duidelijk bewijs van.

Groningen steeds meer op stoom

FC Groningen gaat juist steeds beter draaien. Het kritische publiek in het Hoge Noorden werd lange tijd niet verwend, maar de laatste weken swingt de ploeg van trainer Erwin van de Looi regelmatig. Met spelers als Albert Rusnak, Michael de Leeuw, Tjaronn Chery en Jarchinio Antonia heeft de ploeg enkele technisch vaardige spelers binnen de gelederen. De huidige negende plaats lijkt dan ook slechts het begin voor een opmars richting Europees voetbal. Misschien dat de kortere route via de KNVB Beker soelaas biedt.