Zondag om 18:00 uur is De Kuip het strijdtoneel voor de bekerfinale tussen PEC Zwolle en Ajax. Momenteel staat de teller bij Ajax op 18 bekers, PEC Zwolle won die titel nog nooit. Twee keer eerder verloor de Overijsselse club in de bekerfinale. Haalt Ajax de dubbel binnen of debuteert PEC als bekerwinnaar?

Ajax en PEC Zwolle gelijkspel in februari

In het seizoen 2012 – 2013 keerde PEC Zwolle terug in de Eredivisie. Sindsdien speelde het duo vier onderlinge duels, waarbij Ajax driemaal als winnaar uit de bus kwam. In februari van dit jaar hield PEC de gasten op 1-1. Destijds kwam Ajax via Davy Klaassen al snel op 0-1, waarna Guyon Fernandez in de 36e minuut zorgde voor de gelijkmaker.

Die wedstrijd van twee maanden geleden leert het een en ander over de sterke en zwakke punten van de teams. Zwolle was sterk in het scheppen van kansen via lange ballen en was zwak in het vasthouden aan balbezit. Ajax was sterk in kansen creëren via standaardsituaties en blonk niet uit in het afronden van kansen.

Lange ballen bij PEC

De statistieken omtrent de Eredivisie sluiten aan bij die ene wedstrijd in februari. Ajax heeft (tot nu toe) gemiddeld 62,3% balbezit, PEC Zwolle 52,1%. Ajax verstuurt gemiddeld 72 lange ballen per match, PEC 67. Dat zijn er inderdaad minder, maar aangezien PEC ook niet zo frequent aan de bal is als Ajax, zijn die 67 er relatief meer dan de 72 van Ajax. Geen club geeft zovele korte passes per match als Ajax: 530. PEC staat op 404.Bij PEC Zwolle wordt 49% van de doelpogingen buiten het strafschopgebied gedaan, bij Ajax 40%.

Frank de Boer won beker als speler tweemaal

Frank de Boer, trainer van Ajax, won de beker reeds twee keer  als speler van de Amsterdamse club. Twaalf keer eerder werd de beker met de bijnaam “de denneappel” in ontvangst genomen door een trainer, die het ding al eerder won als speler. Nooit eerder won een club in één seizoen de Johan Cruijff Schaal, de beker en de landstitel.

De Boer heeft natuurlijk wel interesse in die unieke combinatie van titels. “Op tachtig procent kan je geen wedstrijd winnen”, vuurt hij zijn spelers aan. “Dat zie je maar weer aan Bayern München de laatste weken. Die lopen net wat minder na het kampioensfeest. Dan verliezen zij zelfs wedstrijden.”

Niklas Moisander is aanvoerder bij Ajax

Niklas Moisander draagt bij Ajax de aanvoerdersband. De Finse verdediger kwam van 2006 tot 2008 uit voor PEC en is daardoor verplicht om dingen te zeggen als: “Het is wel speciaal dat we nu PEC Zwolle in de finale treffen. Ik gun ze alles, maar de beker moet naar Ajax.” Hij draagt de band vanwege de absentie van de reguliere captain Siem de Jong.

Een van de bekendste supporters van PEC Zwolle is de voormalige schaatser Erben Wennemars. Aan hem werd de vraag gesteld welke voetballers van PEC niet zouden misstaan bij Ajax. “Mokotjo is een goede voetballer, Darryl Lachman kan zeker meekomen in de verdediging en ik ben zeer gecharmeerd van doelman Diederik Boer. En over een aantal jaar kan Jesper Dost ook zeker meekomen bij Ajax”, zegt de voormalige wereldkampioen sprint.

Route

De Zwolse Blauwvingers kwamen in deze finale terecht door af te rekenen met Fortuna Sittard, Wilhelmina 08, Excelsior, JVC Cuijk en NEC. Ajax raakte pas na verlenging langs Volendam maar raakte in de laatste twee rondes op stoom tegen AZ en Feyenoord.