KNVB Beker finale. Het blijft iets heel anders, bekervoetbal en het spelen in competitieverband. Het begrip ‘cupfighters’ bestaat al sinds het begin van bekervoetbal en al lange tijd blijkt ook dat de meest onverwachtse ploegen ver kunnen geraken in een bekertoernooi. Gisteren was het aan de meest beruchte Nederlandse cupfighter, PEC Zwolle, om haar titel te prolongeren tegen FC Groningen. Beide ploegen zijn in de competitie niet meer dan een degelijke middenmoter maar in de beker lijken er krachten los te komen waarover het in een competitiewedstrijd niet over lijkt te beschikken.

FC Groningen: Alles doen om de titel af te pakken

In een afgeladen Kuip, die voor de helft gevuld was met Zwollenaren en voor de andere helft met Groningers, was het FC Groningen dat het best van start ging. Binnen een minuut werd het al twee keer spannend voor de goal van PEC-keeper Warner Hahn. Eerst werd De Leeuw goed vrijgespeeld, hij vond echter de borst van een PEC-verdediger. Uit de verkregen corner ging de bal uit een kluts rakelings voorlangs. De toon was gezet: FC Groningen ging er alles aan doen om PEC de titel af te pakken.

Het bleek al gauw een rommelige wedstrijd. Er kwamen een paar kansen over en weer. Met name de fraaie solo van Jody Lukoki verdiende eigenlijk meer maar een 0-0 ruststand was een stand waar beide ploegen wel mee konden leven. Vlak na rust was het wederom FC Groningen dat goed uit de startblokken kwam. Na een lange bal en goed doorkoppen van Mimoun Mahi, werd De Leeuw opnieuw goed voor Hahn gezet. De topscorer van FC Groningen wist zijn kans opnieuw niet te verzilveren doordat ditmaal de keeper in de weg lag. Gedreven door het feit dat het nog steeds 0-0 stond, ging PEC op zoek naar de voorsprong. Een vermeende overtreding in het strafschopgebied op Jesper Drost werd weggewuifd maar kort daarna mocht Thomas ver door de Groningen-verdediging komen. Keeper Padt was het eindstation.

FC Groningen gaat met KNVB Beker winst Europa in

Coach Van der Looi koos na een uurtje voor wat meer snelheid op de flank door Antonia te brengen voor Mahi. Een meesterzet. De kleine, behendige Antonia bezorgde in tien minuten twee keer de bal bij Rusnak (met name de 2-0 was een bijzonder fraaie voorzet) en twee keer was het de middenvelder die kon afronden. PEC ging vervolgens nog wel op zoek naar de aansluitingstreffer maar kwam niet verder dan een slap schotje van Stef Nijland. Ook hij kon zijn vader (directeur van FC Groningen) geen pijn doen in dit duel. Door de bekeroverwinning is het zeker dat FC Groningen volgend jaar Europa League gaat spelen en lijkt ook de eredivisielijst voor de playoffs om Europa League rond. Ploegen als Cambuur Leeuwarden en Willem II hoeven niet meer te strijden een plekje bij de laatste acht want door het verlies van PEC nemen de Zwollenaren zelf de laatste plek die recht geeft tot het spelen van playoffs in.

Samenvatting PEC Zwolle – FC Groningen