KNVB Beker. Je kunt nog niets zinnigs zeggen over de Nederlandse bekerfinale, maar wel dat het een verrassende zal worden. Gisteren heeft PEC Zwolle, ondanks dat het de titelverdediger is, verrassend geplaatst voor de finale in de Kuip door na strafschoppen Twente uit te schakelen. En vanavond zal FC Groningen of Excelsior zich daar bij gaan voegen.

FC Groningen en Excelsior willen historie schrijven

In de Euroborg zal Groningen voor het eerst in haar historie de finale van de beker proberen te bereiken. De Noorderlingen zien het, net als de gasten uit Rotterdam, als de wedstrijd van het seizoen. Europees voetbal is voor beide teams een ver weg, maar degraderen zullen ze ook niet uit de Eredivisie. En dus leven de supporters van Groningen en Excelsior  naar deze halve finale, die voor allebei de teams historie kan opleveren.

FC Groningen – Excelsior

Excelsior begon dit seizoen voortvarend onder leiding van trainer Marinus Dijkhuizen, die al heeft bijgetekend. Maar de goede beginreeks heeft niet kunnen leiden tot blijvend succes. De Rotterdammers staan op het moment op plek veertien met maar dertig punten. Twee plekken boven de degradatiezone, waar het snel weg wil. Afgelopen weekeinde werd er thuis nog verloren van ADO Den Haag. En dat was alweer het vierde verlies in de laatste wedstrijden.

Van der Looi doet het met FC Groningen iets beter, maar ook daar loopt het niet altijd op rolletjes. De groen-witten begonnen net als haar tegenstander van vanavond prima aan het seizoen, maar staan nu teleurstellend op een elfde plek. Afgelopen zaterdag speelde het knap gelijk uit bij Vitesse, maar dat is wel het derde gelijkspel in vijf wedstrijden. Er werd maar één keer gewonnen, thuis tegen hekkensluiter Dordrecht.

FC Groningen favoriet in tweede halve finale

Favoriet in de tweede halve finale van de KNVB beker is wel Groningen. Het speelt in de eigen Euroborg, staat hoger in de Nederlandse competitie en heeft meer individuele kwaliteiten. Met spelers als De Leeuw, Chery en Lindgren heeft het op voorhand meer in huis dan Excelsior. Toch is en blijft het bekervoetbal, en zal de finale sowieso een verrassend affiche hebben.

De KNVB Beker wedstrijd FC Groningen – Excelsior begint vanavond om 20.00 uur.