Om 20:45 uur begint de halve finale in de KNVB Beker tussen AZ en Ajax. De Amsterdammers zetten Kenneth Vermeer in het goal. Opmerkelijk, want volgens Vermeers zaakwaarnemer moet de keeper weg bij de club.

Frank de Boer verkiest Cillessen

Vermeer begon dit seizoen als eerste keus van trainer Frank de Boer. In de zomer voor de seizoensstart was hij ook doelman van Oranje tijdens de oefentrip door Azië. De doelman maakte echter een instabiele en onzekere indruk en verwerd zelfs tot mikpunt van spot door een paar opzichte blunders. Eind september greep De Boer in. Jasper Cillessen nam de plek van Vermeer in. Niet alleen bij Ajax, ook bij het Nederlands elftal.

Het contract van Vermeer loopt tot medio 2015. Zaakwaarnemer Winnie Haatrecht vertelt dat Vermeer vorig seizoen Ajax benaderde om te onderhandelen over een verlenging. “Hij liet doorschemeren dat hij langer wilde blijven. Als Ajax dan niet komt om je contract open te breken en te verlengen, dan heeft de club andere plannen”, aldus Haatrecht. “Het is niet de bedoeling dat ik nog een jaar op de bank ga zitten”, zegt de keeper zelf.

Ajax heeft kop leeg

De Boer wil niet veel woorden vuil maken aan de kwestie. Het is zinj gewoonte om in bekerduels de tweede keeper op te stellen, Vermeer dus, en daarmee is de kous af. “We hebben twee matige wedstrijden tegen Cambuur en NAC gespeeld. Tegen AZ moet het morgen veel beter”, zegt De Boer. “Het is fijn dat we de afgelopen tien dagen alle koppies leeg hebben kunnen maken. We moeten niet reageren maar anticiperen. Tegen sterke tegenstanders ben je vaak onbewust alerter. Daarom is het fijn dat we nu pittige wedstrijden krijgen.”

AZ moet niet lief en aardig spelen

AZ-trainer Dick Advocaat vond de vorige twee matches van Ajax zo zwak nog niet. “Men spreekt over een mindere periode, maar veel ploegen hebben het lastig tegen clubs als NAC en Cambuur. Ajax heeft meer kwaliteit dan AZ. Wij moeten ervoor zorgen dat Ajax donderdag een mindere dag heeft”, meent Advocaat. “Tijdens de uitwedstrijd tegen Ajax hebben we te lief en te aardig gespeeld. In de Arena zijn we als kinderen weggespeeld. Dat moet donderdag anders.”

Feitjes

Ajax won drie van de vorige zes onderlinge partijen, AZ won tweemaal. In dertien van de vorige vijftien bekerduels heeft Ajax minstens twee goals gemaakt. Bij AZ is dat het geval in twaalf van de vorige veertien bekerpartijen.