Zondag om 18:00 uur speelt Ajax thuis tegen PEC Zwolle om de Super Cup, die sinds 1996 is vernoemd naar Johan Cruijff. Sindsdien mocht Ajax acht keer de schaal in ontvangst nemen. Vandaag krijgen de Amsterdammers de kans om het recordaantal van PSV (negen) te evenaren. Voor PEC is dit het debuut in de wedstrijd tussen de landskampioen en de bekerwinnaar.

5-1

Misschien dat de herinnering aan de bekerfinale door het WK 2014 al wat is vervaagd, maar de betrokkenen weten heus nog wel dat PEC in april van Ajax won met 5-1. De finale werd gedurende dertig minuten onderbroken omdat vanuit het vak voor Ajax-supporters vuurwerk op het veld werd gesmeten. De Zwollenaren gingen kennelijk beter om met de chaos en wanorde in De Kuip dan de Ajacieden.

Vijfde Johan Cruijff Schaal duel op rij voor Ajax

Voor de dertiende keer speelt Ajax om de Johan Cruijff Schaal en dit wordt reeds het vijfde optreden op rij. Vorig jaar won Ajax in de verlenging met 2-3 van AZ, maar de drie andere pogingen daarvoor om de Super Cup te winnen mislukten. Een matige score toch, want sinds 1996 wordt dit duel steevast in de Amsterdam Arena georganiseerd. Een noviteit vanavond is dat de verlenging is afgeschaft. Staan de ploegen na reguliere speeltijd nog gelijk, dan volgen direct strafschoppen.

PEC won 6 keer van Ajax

Dit is de 36e competitieve ontmoeting tussen Ajax en PEC en de hoofdstedelingen wonnen reeds 25 keer, terwijl PEC zes keer de sterkste was. Niklas Moisander heeft een paar van die duels meegemaakt als speler van PEC. De Finse verdediger draagt al twee seizoenen het shirt van Ajax. “Wij zijn zeker klaar voor de start”, zegt de Finse international. “We hebben een heel goede voorbereiding achter de rug en hebben zwaarder getraind dan vorig jaar. Dus ik denk dat we nog fitter zijn dan vorig jaar, dus dat is een goed teken.”

Jeugdspelers

Ajax mist Ricardo van Rhijn, die de enige goal voor Ajax maakte in de bekerfinale, terwijl de internationals Joël Veltman, Daley Blind en Jasper Cillessen net terug zijn van vakantie en worden gespaard. Trainer Frank de Boer grijpt de personele onderbezetting aan om jeugdspelers aan het grote werk te laten ruiken.

Anwar El Ghazi, een negentienjarige rechtsbuiten, lijkt zijn eerste minuten te gaan maken voor Ajax. Het plan was om hem dit seizoen door te laten stromen van A1 naar Jong Ajax, maar wie weet komt zijn loopbaan in een stroomversnelling terecht. In de voorbereiding op het seizoen 2014 – 2015 deed hij in elk geval zijn best om op te vallen met acht goals in 150 minuten speeltijd.

Arek Milik

Ook ziet het er gunstig uit voor de Pool Arkadiusz Milik, roepnaam Arek. De twintigjarige spits speelde de afgelopen twee jaar voor Bayer Leverkusen en werd uitgeleend aan Augsburg. Daar was hij aanvallende middenvelder, maar Ajax wil hem dichter bij de goal laten spelen. Hij heeft reeds zijn debuut gemaakt voor het Poolse Elftal.

Aan de kant van PEC was de Nieuw-Zeelander Ryan Thomas de belangrijkste man in de bekerfinale. Hij maakte de gelijkmaker en vervolgens de 2-1. De twee andere scorers voor PEC, Fernandez en Klich, zitten niet meer bij de selectie van de Zwollenaren. Stef Nijland zal in de spits spelen.

Ajax won 4 vorige thuisduels

Ajax won vier van de afgelopen zes vorige onderlinge duels, PEC eentje. Het doelsaldo van die reeks is 16-9 in het voordeel van de landskampioen. Ajax won de vier afgelopen thuisduels met een totaal doelsaldo van 8-1.

Lees hier het laatste nieuws over PSV (mogelijke komst Defour, mogelijk vertrek Bakkali).