Zaterdag om 20:45 uur speelt Heerenveen tegen AZ. Het is de returnwedstrijd in de Play-Off voor een startbewijs voor de Europa League. AZ won woensdag met 3-0.

De Alkmaarders hadden hun drie goals al na 38 minuten in het Friese doel gelegd. Daarmee werd AZ royaal beloond voor een klein overwicht, want de club kwam tot negen schoten op goal terwijl Heerenveen niet profiteerde van zijn zes pogingen.

AZ hield Heerenveen uit de 16 meter

AZ hield Heerenveen in de heenwedstrijd bekwaam weg uit het eigen strafschopgebied. Slechts 23% van de schoten van Heerenveen werden gelost vanuit het Alkmaarse strafschopgebied, terwijl AZ 53% van zijn schoten loste in de zestien meter van Heerenveen.

Steven Berghuis van AZ speelde maar 61 minuten mee en kwam in dat uur tot zes schoten, twee passes waaruit een kans ontstond en vier geslaagde dribbels. Wat een tikje beter kon was de zuiverheid van de schoten, want slechts één van de zes was accuraat. Daar staat tegenover dat dat ene schot wel leidde tot de beslissende 3-0.

Alfred Finnbogason is absent

De Ijslandse aanvaller Alfred Finnbogason van Heerenveen zou graag de uitblinkende rol van Berghuis overnemen in de return. Finnbogason scoorde in de eredivisie 29 keer en werd uitgeroepen tot topscorer. Hij viel woensdag echter uit met een knieblessure en speelt niet mee in de thuiswedstrijd. De vedette heeft wat hem betreft zijn laatste duel voor Heerenveen gespeeld. Hij wil naar een andere club.

Marco van Basten zet “frisse jongens” in

Marco van Basten, trainer van Heerenveen, zal Hakim Ziyech wel weer in de basis plaatsen. Dat vangt het wegvallen van aanvoerder Marten van Roon enigszins op. “Er zijn in het voetbal wel moeilijkere klussen geklaard. Daar geloven wij in. Het zal niet makkelijk worden, maar we gaan er alles aan doen. Nu krijgen nieuwe, frisse jongens een kans. Die hebben natuurlijk ook een tijd zitten wachten”, aldus Van Basten. Hij is na de zomer trainer van AZ.

Dick Advocaat zwaait ook af

AZ-trainer Dick Advocaat zwaait evenals zijn collega bij de tegenstander na de play-off af. “We hebben het eerste duel met Heerenveen benaderd als een Europese wedstrijd”, zegt hij. “Woensdag hebben we strijd geleverd en gaven we Heerenveen geen kans om te voetballen. Zelf kunnen we loeren op onze kansen. Die gaan we ook in het uitduel zeker krijgen.”