Zaterdag om 18:45 uur speelt Go Ahead thuis tegen Heerenveen. Drie speelrondes voor het einde van de Eredivisie staan de Eagles op plek elf, met elf punten minder dan nummer zes Heerenveen.

Beide clubs kachelen gestaag naar hun uiteindelijke plekje in de middenmoot. Heerenveen heeft uit de vorige zes duels elf punten gehaald en Go Ahead staat uit negen uit zes. Wel is het recente doelsaldo van de Friezen veel gunstiger: plus vijf versus min vijf. Dat heeft vooral te maken met de kansloze 5-0 die Feyenoord eind maart uitdeelde.

Go Ahead in oefenwedstrijden kansloos tegen Heerenveen

Het is lang geleden dat Go Ahead in de Eredivisie thuis mocht spelen tegen Heerenveen. De promovendus ontbrak immers enkele jaren in de hoogste competitie van Nederland. Wel hielden de clubs een traditie in ere om zo nu en dan tegen elkaar te oefenen. Dat liep nooit zo fijn af voor Go Ahead, want het verloor vier van de vijf laatste oefenduels en kreeg bij de laatste editie, in juli 2011, vijf treffers om de oren. Eerder dit seizoen, eind november, sloeg Heerenveen thuis ook in de competitie toe: 3-1.

Foeke Booy mist viertal

Foeke Booy, trainer van Go Ahead, mist vier spelers: Joost Krijns, Doke Schmidt,Kevin Spanjaard en Jarchinio Antonia. Zijn collega Marco van Basten kan alleen Anthony Lurling niet opstellen. Hakim Ziyech is weer een vrij man na zijn schorsing, maar lijkt na de straf voor de KNVB, nu ook een disciplinering van Van Basten te moeten ondergaan. De middenvelder krijgt geen basisplaats. “Het elftal van vorige week heeft goed samenspel laten zien, was een collectiefspel laten zien en verdiend daarom nog een kans. In principe hoort een speler met de kwaliteiten van altijd te spelen, maar in deze situatie maak ik een andere keuze”, legt San Marco uit.

Booy: Heerenveen sluipmoordenaar

De club uit Deventer zal de nacompetitie en dus eventuele degradatie zo goed als zeker ontlopen. “Zij hebben zich al gekwalificeerd voor de play offs voor Europees voetbal en hebben in Alfred Finnbogason de topscorer van Nederland”, weet Booy. “Een mooie uitdaging van zo’n ploeg te winnen en de topscorer van het scoren af te houden. Aan ons zeer geconcentreerd te spelen. Sowieso is Heerenveen soms een ploeg van sluipmoordenaars, creatief, gevaarlijk in de voorhoede en in de omschakeling.”

Een doelpuntrijk duel lijkt op komst. Bij zeven van Heerenveens laatste acht duels kwamen er minstens drie treffers en de Friese club scoorde vijf van de vorige zes potjes zelf minstens tweemaal.