Feyenoord – PSV. Zondag 17 januari 2016, 14:30 uur. Dat is de dag en tijd waarop het voetbaljaar 2016 echt kan beginnen. Feyenoord staat in de eigen Kuip tegenover landskampioen PSV. Beide ploegen willen niet nog meer achterstand krijgen op koploper Ajax.

Feyenoord – PSV

PSV is de nummer twee van de Eredivisie met 38 punten uit zeventien duels; Feyenoord heeft twee punten minder. Wel zijn de Rotterdammers tot nu toe de sterkste in thuisduels, met 22 punten uit acht optredens, oftewel bijna de perfecte score. Het doelsaldo in De Kuip is schitterend: 20-4. Maar PSV doet het adequaat in uitwedstrijden: negen duels, achttien punten, doelsaldo 24-12.

“Titelstrijd nog lang niet beslist”

PSV-trainer Phillip Cocu wijst op de lange weg die nog te gaan is in de competitie. “Het duel met Feyenoord wordt belangrijk, maar de titelstrijd is dan echt nog niet beslist”, zegt hij tegen VI. Hij wil dat zijn mannen eerder ingrijpen als ze merken dat verslapping optreedt. Want juist in die periodes van vijftien a twintig minuten, vaak tegen zogeheten mindere tegenstanders, loopt PSV dit seizoen averij op. “We moeten met elkaar zorgen dat we misschien vijftien procent constanter worden.”

Giovanni van Bronckhorst Feyenoord - PSVGiovanni van Bronckhorst, bij Feyenoord bezig aan zijn eerste klus als hoofdtrainer, kan Karim El Ahmadi niet opstellen (geschorst). Voor Eric Bothegin ziet het er ook nog niet goed uit. Het AD meldt dat de Braziliaanse verdediger nog niet heeft afgerekend met zijn hamstringblessure. Wel heeft “Gio” natuurlijk bij het maken van de opstelling als eerste Dirk Kuijt ingetekend.

De Katwijker vindt het tijd dat zijn trainer van zijn imago als zachte jongen afkomt. “Op het niveau waar hij speelde is het overleven en daarvoor moet je wel een karakter hebben”, vertrouwt hij VI toe. “Zal ook wel zo zijn, maar als speler was hij een net zo’n grote winnaar als hij nu is als trainer.”

Wedden op Feyenoord – PSV

Voor bookmaker 888sport is dit een lastig te analyseren confrontatie. Eigenlijk wordt PSV als de sterkste gezien, maar vanwege het thuisvoordeel krijgt Feyenoord toch nog een lagere notering. Winst van Feyenoord staat op 2,50, gelijkspel 3,40 en winst van PSV 2,80. Aangezien Feyenoord-thuis en PSV-uit garanties zijn voor veel goals, tippen we dat er minstens drie goals komen. De over 2,5 goals noteert 1,72.