Om 14:30 uur begint in De Kuip Feyenoord tegen PSV, oftewel de nummer een van de Eredivisie tegen de nummer drie. Het onderlinge verschil is acht punten. Kortom, met nog elf speelronden te gaan kunnen de titeldromen van PSV definitief in rook opgaan.

Wat de afgelopen zes speelronden betreft hadden beide clubs het niet beter kunnen doen. Ze morsten alle twee geen enkel punt en Feyenoord kreeg in die periode zelfs geen enkele tegengoal. PSV wel, zeven om precies te zijn, maar de Brabanders maakten ook zes treffers meer dan de Rotterdammers.

Feyenoord – PSV

Feyenoord heeft uit zijn twaalf eerdere thuiswedssrijden 32 punten gehaald en is in de Kuip nog ongeslagen, PSV hield aan zijn elf eerdere uitduels 25 punten over en heeft buitenshuis nog niet verloren.

Wat onderlinge duels in het recente verleden betreft heeft PSV het beter gedaan: vier zeges en twee nederlagen in de vorige zes confrontaties. Die cijfers komen er anders uit te zien, als we alleen kijken naar de laatste zes matches in De Kuip. Daar won Feyenoord er vier van en verloor het er twee, met als totaal doelsaldo 9-6.

Formidabele defensie Feyenoord

Gemiddeld genomen vuurt PSV dit seizoen net wat meer doelpogingen af dan Feyenoord, al is het verschil marginaal (19 tegen 18,3 per wedstrijd). En beide toppers hielden aan die bruto score 7,3 echte schoten op goal over (on target). PSV hoefde ook minder doelpogingen van de tegenstander toe te staan (8,1 tegenover 9,3). Ook schieten de PSV-ers vaker van dichtbij, want het aantal schoten vanuit het strafschopgebied is 11,4 (10,4 bij Feyenoord). Kortom, de onderliggende cijfers zijn bij de nummer drie een tikje overtuigender dan bij Feyenoord.

Hoe kan het dan dat Feyenoord toch al vanaf de eerste speelronde soeverein bovenaan staat? Niet om flauw te doen of Feyenoord iets te misgunnen, maar het lijkt er op dat doelpuntenmakers als Nicolai Jorgensen (15 stuks) en Jens Toornstra (acht) momenteel een conversieratio bereiken die ze op langere termijn niet vol kunnen houden. Maar ook dan nog kan de koploper bogen op een formidabele defensie. Keeper Brad Jones hield al veertien keer het doel schoon.

Wedden op Feyenoord – PSV

Winst van Feyenoord noteert bij bookmaker 888Sport 2.35, gelijkspel @3.35 en winst van PSV @2.95. We verwachten minder dan 2,5 goals; de under 2,5 staat op een riante 1.98. Lees ook: wedden op voetbal.