Graziano Pelle is sinds maandag niet meer de aanvoerder van Feyenoord. De Italiaan heeft het in de verloren wedstrijd tegen Ajax te bont gemaakt. Niet zozeer met zijn spel, want dat was nog wel in orde, maar wel met het elleboogje dat hij uitdeelde aan Joel Veltman en het beschamende interview dat hij gaf na afloop.

Voortaan is Jordy Classie de aanvoerder van de Rotterdamse club. Pelle wordt door Feyenoord de komende twee wedstrijden aan de kant gehouden, oftewel tijdens de duels tegen Groningen en Heerenveen. De KNVB zal Pelle ook schorsen, wellicht langer dan de interne straf die de club alvast heeft uitgedeeld.

Pelle is al anderhalf seizoen de belangrijkste speler van Feyenoord. Deze competitie heeft hij al twintig goals gemaakt en vorig jaar was hij topscorer van de eredivisie. Maar zo af en toe slaan de stoppen door bij de Italiaan. Vorige week, na het gelijkspel van Feyenoord tegen Twente (2-2), schopte hij tegen de dug-out en trapte hij in de gangen van het stadion een reclamebord kapot.

Te vrezen valt dat Pelle van dit soort maatregelen weinig leert. Woede-aanvallen en smerige elleboogjes laten zich niet zo simpel indammen. Pelle dacht wel weg te kunnen komen met zijn geniepige uithaal naar Veltman. De scheids en grensrechter hadden zijn daad kennelijk gemist, maar de camera`s pikten het wel op. Toch beweerde hij na de wedstrijd doodleuk: “Ik, een klap gegeven? Dat herinner ik me niet”.

Overigens presenteerde de directie van de club maandag de opvolger van trainer Ronald Koeman. Na de zomer wordt de selectie geleid door Fred Rutten.