Live Feyenoord – Ajax

94′ Eindstand Feyenoord – Ajax 0-1 doelpunt door Ricardo van Rhijn in de 4′ minuut
92′ Nog een kans te Vrede, Cillessen redt
92′ Te Vrede mist enorme kans
90′ 4 minuten extra
86′ Kans voor Serero
83′ Kishna erin, El Ghazi eruit
81′ Schot van Boëtius, Cillessen redt
77′ Te Vrede erin, Kongolo eruit
73′ Kopkans van Boëtius, Cillessen redt
73′ Geel voor Viergever
70′ Viergever erin, Zimling eruit
70′ Vilhena erin, El Ahmadi eruit
70′ Manu erin, Schaken eruit
60′ Duarte erin, Andersen eruit
57′ Clasie haalt uit, Zimling stopt
51′ Cillessen stoot weg na corner Feyenoord
Tweede helft
ruststand Feyenoord – Ajax 0-1
43′ Kazim-Richards schiet naast
40′ Cillessen slaat bal weg na corner
26′ Sigthórsson kopt naast uit corner
25′ Schot van El Ghazi, Vermeer stopt
22′ Kans Clasie op doel naast
10′ Feyenoord 3e keer op de lat
4′ 0-1 doelpunt Ajax, door vrije trap van Rhijn
3′ Kopkans Schaken op de lat
1′ Clasie op de lat
Aftrap genomen

Opstelling

Opstelling Feyenoord: Vermeer; Wilkshire, Van Beek, Kongolo, Nelom, Clasie, Toornstra, El Ahmadi, Schaken, Kazim-Richards en Boëtius

Opstelling Ajax: Cillessen, Van Rhijn, Veltman, Moisander, Boilesen, Klaassen, Zimling, Serero, El Ghazi, Sigthórsson, Andersen.

——–

Zondag om 14:30 uur is het tijd voor De Klassieker in de Eredivisie, oftewel Feyenoord tegen Ajax. Het cliche dat De Klassieker altijd beladen is ongeacht de plekken op de ranglijst van de betrokken clubs, kan weer eens uit de kast worden gehaald. Feyenoord staat momenteel veertiende en Ajax vijfde.

Feyenoord kan vrij eenvoudig aanwijzen waar de zwakke seizoensstart aan geweten kan worden. De drie belangrijkste verdedigers zochten hun heil elders en de goaltjesdief Graziano Pelle is eveneens verdwenen. Wat resteert is een niet al te opwindende mix van fysiek fragiele veteranen die al lang over hun top heen zijn (Joris Mathijsen, Khalid Boulahrouz) en jongelingen van wie nog geen consistentie verwacht kan worden (Tonny Vilhena, Terence Kongolo, JP Boëtius).

Feyenoord – Ajax: kaalgeplukte selectie Ajax

Ook de selectie van Ajax is weer eens in de zomer kaalgeplukt. Daley Blind werd weggelokt door Manchester United en Siem de Jong speelt nu voor Newcastle. Bovendien is Lasse Schöne, misschien wel Ajax’ beste speler van afgelopen seizoen, geblesseerd geraakt tijdens de wedstrijd in de Champions League tegen Paris Saint-Germain (1-1).

Voor Feyenoord kan het de derde nederlaag binnen zeven dagen worden. Vorig weekend was Willem II de Rotterdammers de baas (2-1) en donderdag liep het duel in de Europa League tegen titelverdediger Sevilla ook niet best af (2-0). Kenneth Vermeer, de van Ajax gehaalde keeper van Feyenoord, weet wel hoe zijn team de die punten kan grijpen: “Wanneer Ajax vol onder druk wordt gezet, krijgen ze het moeilijk. Wij spelen thuis en willen volle bak gaan.”

Ajax-trainer Frank de Boer is positief gestemd over wat zijn jongens in de tweede helft tegen Paris lieten zien, waarin met bravoure de gelijkmaker werd gezocht en gevonden. De eerste helft stond echter bol van de zwakke passes, angstige balletjes en verslappingen in concentratie.

Feyenoord – Ajax: vrij lastige wedstrijd tegen Feyenoord thuis

Over Feyenoord zegt De Boer: “Het is misschien iets stabieler bij ons, maar ik denk dat Feyenoord-thuis normaal gesproken voor elke tegenstander een vrij lastige wedstrijd is. Dat zal het ook voor ons zijn, hoewel we er de laatste twintig jaar een keer hebben verloren volgens mij.”

Dat is incorrect, want in februari 2006 won Feyenoord thuis met 3-2 en begin 2012 was er nog een 4-2 in Rotterdams voordeel. Dat zijn dus al twee thuisoverwinningen voor Feyenoord binnen negen jaar, maar inderdaad, Ajax doet het over het algemeen prima in De Kuip. Van de afgelopen zes uitwedstrijden won Ajax er 3 en verloor het er 1.