Zaterdag om 20:45 uur ontvangt FC Twente het Limburgse Roda JC. De Tukkers staan op de derde plek en houden hoop op de tweede plek en een ticket voor de Champions League, Roda staat achttiende en laatste.

FC Twente morst punten

Twente bewijst zichzelf de afgelopen weken geen goede dienst, met het oog op de felbegeerde tweede plek. Zes duels, acht punten. Dat is onvoldoende om in de hogere regionen van de ranglijst mee te blijven draaien. Roda JC haalde in die periode wel een puntenaantal, dat bij een degradatieplek hoort: zes gespeeld, vier punten. Met een even toepasselijk doelsaldo van min vijf.

De Limburgers zouden misschien geen moord doen voor drie punten, maar de gelovigen onder hen branden op zijn minst een kaarsje in de hoop dat de Tukkers een zwakke dag hebben. NEC, de nummer zeventien, heeft twee puntjes meer dan Roda. De kans is groot dat NEC uit tegen AZ de boot ingaat. Maar de geschiedenis leert dat Roda ook weinig in te brengen heeft in de Grolsch Veste te Enschede. Twente won vier van de vorige zes uitwedstrijden. Met duidelijke cijfers: het totale doelsaldo is 11-4. De laatste uitzege van Roda dateert uit oktober 2007.

Twente zonder Rosales, Roda zonder velen

De thuisploeg gaat drie punten proberen te halen zonder Roberto Rosales en Shadrach Eghan, die fysiek niet in staat zijn te spelen, en de geschorste Luc Castaignos. Bij Roda JC is de lijst absenten nog langer. Anouar Kali (knie) en Berry Powel (kuit) vallen uit, Guy Ramos is één wedstrijd geschorst en in de afgelopen weken ontbraken Anco Jansen (meniscus), Bart Biemans (voet) en Frank Demouge reeds.

Jon Dahl Tomasson en Michel Jansen staren in ruimte

Jon Dahl Tomasson, de Deense trainer van Roda, is in Kerkrade begonnen aan zijn eerste job als hoofdtrainer. De voormalige international blijkt met vlag en wimpel te slagen voor het vak nietszeggende antwoorden geven. “We moeten de ruimte die we krijgen benutten en dan moeten we scherp omgaan met de kansen die we gaan krijgen”, zei hij.

Michel Jansen, trainer van Twente, kan het ook niet laten om in de ruimte te lullen over ruimtes. “Ze zullen de ruimtes klein willen houden. Aan het begin van het seizoen had ik niet verwacht dat ze zo laag op de ranglijst zouden staan, dus we zullen moeten opletten. Vooral in de omschakeling, want Roda is een ploeg die graag wil counteren”, aldus Jansen.

Roda JC uit dramatisch

Zodra Roda de bus instapt naar een andere stad, kunnen toeschouwers doelpunten verwachten. Bij vijftien van de laatste zeventien duelsin de Eredivisie ontstonden er minstens drie goals. En die werden in regel niet gemaakt door Roda, want de Limburgers verloren de vorige zes uitwedstrijden.