Vitesse – Heerenveen, 20:45 uur. De eerste overwinning van het seizoen moet voor Vitesse de opmars zijn naar meer goede resultaten. Vanavond krijgen de Arnhemmers bezoek van sc Heerenveen, dat vorige week nog knap wist te winnen in Alkmaar.

Vitesse kreeg de laatste weken veel complimenten over het vertoonde spel, maar verloor desondanks al drie keer in de eerste vijf competitieduels. Tegen Ajax en PSV had de ploeg van trainer Peter Bosz lange tijd het betere van het spel, maar uiteindelijk bleven de Arnhemmers met lege handen achter. Afgelopen weekend viel er dan eindelijk iets te vieren. In de thuiswedstrijd met promovendus Excelsior trok Vitesse met 3-1 aan het langste eind, waardoor het van de hatelijke nul af is.

Dauda steelt de show


Grote man aan de kant van Vitesse was Abiola Dauda. De Nigeriaan, die deze zomer over kwam van het Servische Rode Ster Belgrado, tekende met drie treffers voor de gehele productie. Zaterdagavond krijgt Vitesse in het Gelredome bezoek van sc Heerenveen, dat vorige week nog knap met 1-0 aan het langste eind trok bij AZ. Toptalent Daley Sinkgraven was verantwoordelijk voor de enige treffer. Dankzij de zege zette Heerenveen een sterke reeks voort, want de ploeg van trainer Dwight Lodeweges wist de laatste drie competitieduels in een zege om te zetten.

Vitesse treft met Heerenveen een echte angstgegner, zo blijkt uit de laatste jaren. In Arnhem bleven de Friezen de laatste zes edities ongeslagen. De laatste nederlaag dateert van februari 2009, toen Vitesse dankzij een doelpunt van Nicky Hofs met 1-0 won. Ook de jaren daarvoor bleef Heerenveen een nederlaag lange tijd bespaard. Voor Vitesse is het dus zaak om zaterdag te breken met een angstaanjagend slechte serie.

Gebroken neus voor Kashia


De Arnhemmers moeten het tegen Heerenveen wel doen zonder Guram Kashia. De Georgische verdediger brak maandag tijdens zijn teen en is voorlopig uitgeschakeld. Ook Bertrand Traoré ziet het duel aan zich voorbijgaan. De aanvaller kampt met een dijbeenblessure. Heerenveen moet het in Gelderland stellen zonder nieuweling Sam Larsson, die last heeft van een knieblessure, en Jeroen Lumu. Laatstgenoemde speler kampt met een lieskwetsuur.