Zondag om 16:45 uur ontvangt nummer 14 FC Twente de huidige nummer 11 Feyenoord. Dat zijn niet de posities die de clubs ambiëren in te nemen. De eventuele winnaar van dit duel kan een stap zetten naar de subtop, de verliezer zal een crisissfeer aangepraat krijgen.

Europa League

Beide ploegen hebben een uitputtend midweeks optreden in de Europa League meegemaakt. Twente was ongelukkig tegen Qarabag en werd op basis van uitdoelpunten uitgeschakeld. Feyenoord had juist wel enig fortuin en maakte in blessuretijd de winnende 4-3. Drie dagen later staan de spelers alweer aan de aftrap van een wedstrijd, al is het een verzachtende omstandigheid dat ze beide hun Europese verplichtingen thuis afwerkten.

Twente nog ongeslagen

Twente is één van de vier Eredivisieploegen die nog ongeslagen zijn. Ook is Twente één van de vier die nog niet hebben gewonnen. Inderdaad, de Tukkers speelden hun drie vorige matches gelijk. Hakim Ziyech, die vorige week voor Twente debuteerde nadat hij werd overgenomen van Heerenveen, meent te weten wat er tot nu toe aan schort bij zijn club. “De bal ging er weer niet. Dat was afgelopen zondag ook al het geval. Zij krijgen een á twee kansen en die gaan er dan in”, analyseert hij. “Het heeft denk ik ook vooral te maken met geluk, want we creëren ze wel zelf. Op een gegeven moment ga je dan maar de lange bal spelen en dan hoop je dat hij een keer goed valt.”

Schreuder: Beter aan de bal tegen Feyenoord

Op de woorden van Ziyech valt wel wat af te dingen. Twente vuurt gemiddeld 11 schoten per duel in de Eredivisie af; slechts drie clubs behalen tot nu toe een lagere score. Twente-trainer Alfred Schreuder heeft ook wel een idee wat er moet gebeuren. “Feyenoord is een andere ploeg dan vorig jaar, maar heeft wel de nodige ervaring in het team. Wij moeten zorgen dat we beter aan de bal zijn dan afgelopen donderdag.”

Middenveld

Twente en Feyenoord wonnen elk twee duels in de zes laatste ontmoetingen. Thuis was Twente in de zes laatste matches wel sterker met drie zeges en één nederlaag plus ene doelsaldo van 10-6. Met een middenveld bestaande uit Mokhtar, Ziyech en Mokotjo zal Twente spits Castaignos beter bereiken dan de Feyenoorders hun spits Te Vrede.