Eredivisie 2014/2015. Het zit er op. Gisteren werden om 14:30 de laatste wedstrijden van het seizoen 2014/2015 in de Eredivisie gespeeld. Het was een bewogen seizoen met veel mooie momenten maar ook zeker een aantal diepe dalen. Zo werd PSV kampioen met een immens aantal punten, eindigde Willem II knap in het linker rijtje als promovendus en behaalde AZ gisteren nog een knappe derde plek waardoor het geen playoffs meer hoeft te spelen. Daar tegenover staan onder andere de bizarre financiele situatie van FC Twente en de teloorgang van FC Dordrecht. Ook NAC en Go Ahead Eagles moeten nog even afwachten of ze in de Eredivisie mogen blijven spelen, voor hen wacht de nacompetitie.

De pluspunten Eredivisie 2014/2015

Verrassingen, revelaties en bevestigingen. Dit seizoen had van alles wat. Zo braken een aantal talenten definitief door bij het internationale publiek. Memphis Depay dwong een transfer af naar Manchester United en naar verluidt wordt hij de duurste transfer uit Nederland ooit. Ook Nemanja Gudelj presteerde fantastisch dit seizoen en zal volgend jaar te bewonderen zijn in het Ajax-shirt. Zijn teamgenoot, de centrale verdediger Wesley Hoedt, slaat de Nederlandse top over en tekende al in februari een contract bij Lazio Roma. Ook qua ‘nummer 10’s’ zat het in de Eredivisie wel goed dit jaar. Chery van FC Groningen en Ziyech van FC Twente waren dit seizoen twee van de grote smaakmakers op de Nederlandse velden. Ligt voor hen ook nog een transfer in het verschiet?

De minpunten Eredivisie 2014/2015

Het liefst praten we natuurlijk enkel en alleen over de mooie dingen maar we kunnen een paar zaken niet links laten liggen. FC Twente kende een van de droevigste seizoenen in een lange tijd. De Tukkers kochten de afgelopen jaren flink in. Iets meer zelfs dan verantwoord is gebleken. De club zit qua financiën flink in het slop en kreeg in totaal zes minpunten dit seizoen. Het zorgde ervoor dat de club niet eens playoffs voor Europa League mag spelen. Voor FC Dordrecht werd het seizoen een ware lijdensweg.

Hoewel iedereen op het begin nog zeer te spreken was over het veldspel van de promovendus werd dit al gauw beschouwd als naïef. Wat bleek: de selectie van Dordt had weinig te zoeken in de Eredivisie. Ook NAC Breda en GAE moeten nog aan de bak maar dat is geen goed nieuws. De twee clubs moeten via de nacompetitie zorgen dat ze ook volgend seizoen nog in de Eredivisie mogen uitkomen. Oké, nog een pluspuntje dan, voor Go Ahead. Via het fairplay klassement gaat de ploeg uit Deventer namelijk Europa in. Begin juli gaan zij al in de allereerste voorronde van de Europa League spelen.