De Eredivisie heeft zaterdag 16 augustus vier duels op het programma staan: PSV tegen NAC, Twente tegen ADO Den Haag, Dordrecht tegen PEC Zwolle en Vitesse tegen Cambuur.

PSV – NAC (18:30)

Als de vijf vorige onderlinge matches in Eindhoven een graadmeter zijn, dan krijgt NAC vanavond in het Philips Stadion tegen PSV een zware avond. Van die vijf krachtmetingen wonnen de Bredanaren er geen enkele. De laatste keer dat NAC niet met nul punten Eindhoven verliet was begin 2009, toen de partij eindigde in 2-2. Daarna won PSV vaak afgetekend van de provinciegenoten. In voornoemde vijf duels is het totale doelsaldo 14-2 voor PSV.

Karim Rekik

PSV startte vorig weekend de competitie met een 1-3 overwinningen tegen Willem II. NAC bleef thuis steken op 1-1 tegen promovendus Excelsior. PSV tegen NAC is vanavond ook het decor voor de hereniging van Karim Rekik met PSV. De 19-jarige verdediger wordt evenals vorig seizoen gehuurd van Manchester City. Trainer Phillip Cocu noemt Rekik “fit en klaar om te spelen”, wat kan wijzen op een basisplek voor de speler van Jong Oranje. “Rekik is de afgelopen weken volop in training geweest en heeft ook wedstrijden gespeeld”, verklaart Cocu.

Phillip Cocu: initiatief

Maar wat Cocu betreft zal de meeste aandacht niet uitgaan naar Rekik en de defensie van zijn ploeg. “Ik verwacht dat we zaterdag het initiatief in de wedstrijd naar ons toetrekken en van daaruit een goed resultaat halen”, aldus Cocu. “Het belangrijkste is het dat we de drie punten binnenhalen, maar ik verwacht wel wat van mijn elftal. Ik wil het initiatief hebben.”

Bij NAC keert Gill Swerts terug van een schorsing en de kans lijkt groot dat hij in de basis mag starten. Vorige week debuteerden Rémy Amieux, Kingsley Boateng en Erik Falkenburg voor de Bredase club en zij hebben trainer Nebojsa Gudelj waarschijnlijk voldoende laten zien om wederom aan de aftrap te staan.

NAC uit dramatisch

NAC was vorig seizoen van de Eredivisie een makkelijke prooi in uitwedstrijden: slechts twee van de 17 duels werden gewonnen. Ook tegen PSV zijn, zoals eerder werd gememoreerd, de resultaten in uitduels zwak. Opmerkelijk genoeg blinkt NAC de laatste jaren thuis wel uit tegen het grotere PSV, met vijf zeges in de zes laatste wedstrijden. Iets om over na te denken voor de spelers. Waarom kunnen ze buiten Breda niet leveren wat daarbinnen wel lukt?

Vitesse – Cambuur (20:45 uur)

De laatste wedstrijd van de dag is Vitesse tegen Cambuur. De Arnhemse club hoopt op een minder hectisch seizoen dan vorig jaar. In de winterstop mocht Vitesse nog dromen over de titel, een paar weken later raakten zelfs de plekken voor Europees voetbal al uit zicht. Ondertussen werd er via de media een oorlogje uitgevochten tussen de voormalige eigenaar Marheb Jordania en de huidige directie.

Topscorer gezocht

Ondanks een grote hoeveelheid kansen ging Vitesse vorig weekend met 4-1 onderuit tegen Ajax. Wellicht moet de Gelderse club voor de transferdeadline verstrijkt nog een spits aantrekken. De topscorer van vorig jaar, Lucas Piazon (elf goals), was in Arnhem op huurbasis, terwijl ook Mike Havenaar (tien goals) niet meer aan Vitesse is verbonden. Zakaria Labyad schoot tegen Ajax vier keer en scoorde nul keer.

Bij Cambuur ontbreken Daniel de Ridder en Furdjel Narsingh. Al zeventien uitwedstrijden op rij heeft Cambuur niet de drie punten meegenomen naar huis. Toch is Vitesse-trainer Peters Bosz beducht voor de Friezen: “Ze zijn weer een jaar verder na hun promotie en ik vind het een volwassen en volwaardige eredivisieploeg.”

Vorig seizoen won Vitesse thuis van Cambuur met 3-0.