Zaterdag om 20:45 uur strijden PSV en Groningen in het Philips Stadion te Eindhoven om drie punten in de Eredivisie. PSV heeft zes punten minder dan koploper Ajax (en na vanavond twee duels meer gespeeld) en de gasten staan negende.

PSV is bezig met wederopstanding

Ook Nederlanders die zich liever afsluiten voor voetbal en de eredivisie, zullen vernomen hebben dat PSV zo vlak voor Pasen aan een miraculeuze wederopstanding bezig is. Voor de winterstop was het kommer en kwel bij de Brabanders, na de hervatting lijkt het lek boven, is de geest uit de fles en is de sprankeling weer terug. Hoe dat kan? Niemand die het weet, want anders zou het probleem al eerder zijn verholpen. Maar het moet toch wel iets te maken hebben met de komst van Guus Hiddink als mental coach, het aantrekken van de onvoorspelbare spits Bryan Ruiz en het herstel van de Zuid-Koreaan Park Ji-Sung.

FC Groningen faalt in Eindhoven

PSV heeft acht competitiewedstrijden na elkaar gewonnen en evenaart daarmee de reeks die Ajax eerder in het seizoen bereikte. Groningen heeft uit de vorige zes matches zeven punten gehaald. PSV won drie van de zes vorige ontmoetingen en Groningen was de laatste keer, in oktober 2013 de winnaar. Thuis is het beeld eenduidiger: PSV won vijf van de zes vorige keren dat Groningen op bezoek kwam. Het doelsaldo over die reeks is schrikbarend voor de Parel van het Noorden: 22-7 in het voordeel van PSV.

Trainer Cocu is absent

De opvallendste absente man bij PSV is geen speler, maar de trainer Phillip Cocu. Hij is geopereerd aan een goedaardige tumor in de rug. De operatie is succesvol, nu begint het pad van de revalidatie. Als interim-trainer is Ernest Faber aangesteld. Goed nieuws is de terugkeer van Georginio Wijnaldum, sinds september geblesseerd, ook aan de rug. Faber heeft hem in de selectie opgenomen. Wie weet kan hij nog aankloppen op de deur van Oranje.

Faber omschrijft de tegenstander aldus: “Groningen speelt heel compact. En ze hebben hele snelle mensen voorin. Kansen zullen we krijgen en die moeten we snel afmaken.”

Het programma voor zaterdag:

18:45 Vitesse – Heerenveen

19:45 NEC – Heracles

20:45 PSV – Groningen