Eredivisie play-offs. Op de laatste speeldag van de competitie viel alles in duigen voor Feyenoord. De Rotterdammers verspeelden de derde plaats aan AZ, zagen coach Fred Rutten ontslagen worden en moeten nu de play-offs in om alsnog Europees voetbal af te dwingen.

Feyenoord moet over twee wedstrijden sc Heerenveen verslaan om in de finale af te rekenen met Vitesse of PEC Zwolle. Een hels karwei, zeker gezien de povere vorm waarin de ploeg momenteel verkeert. Giovanni van Bronckhorst zou eigenlijk volgend seizoen pas trainer van Feyenoord worden, maar omdat Rutten is ontslagen door de clubleiding staat de oud-international deze week al voor de spelersgroep. Vanavond zit Van Bronckhorst voor het eerst op de bank, wanneer Feyenoord in Friesland op bezoek gaat bij sc Heerenveen.

sc Heerenveen – Feyenoord: Gio neemt het over

De oud-speler van onder meer Arsenal en FC Barcelona zou direct aan de basis willen sleutelen. Miquel Nelom lijkt zijn linksbackpositie kwijt te raken aan Lucas Woudenberg, terwijl Jens Toornstra vermoedelijk geen rechtsbuiten staat, maar op ‘tien’ zal spelen. De geschorste Rick Karsdorp zal worden afgelost door rechtsback Luke Wilkshire, terwijl het Algemeen Dagblad meldt dat Bilal Basacikoglu mogelijk speelminuten krijgt tegen zijn oude club Heerenveen. De aanvaller zat vrijwel het gehele seizoen op de bank, maar een basisplaats zou lonken voor de talentvolle rechtsbuiten.

PEC Zwolle – Vitesse Eredivisie play-offs

In Arnhem wordt vanavond ook het duel tussen Vitesse en PEC Zwolle afgewerkt. Twee ploegen die een uitstekende tweede seizoenshelft achter de rug hebben en met veel vertrouwen kunnen uitkijken naar de play-offs. Vitesse presteerde voor de winterstop beroerd, maar een indrukwekkende inhaalslag zorgde er alsnog voor dat de ploeg van Peter Bosz op de verdienstelijke vijfde plaats eindigde. Ook PEC deed het prima. De club haalde opnieuw de finale van de KNVB Beker en nam met een klinkende 3-0 overwinning op Feyenoord met de zesde plaats afscheid van de competitie. Een knappe prestatie van Ron Jans en zijn manschappen. De play-offs zijn voor beide teams dan ook een welkom toetje. Een echte favoriet is er niet vanavond, maar een open duel lijkt het zeker wel te worden. Zeker omdat beide teams vrijwel altijd de aanval zoeken.

Programma Eredivisie play-offs

18:30 sc Heerenveen – Feyenoord
20:45 PEC Zwolle – Vitesse