De Nederlandse Eredivisie wordt zaterdag hervat met vier duels. De negen duels in de eerste speelronde zijn verspreid over drie dagen om de “exposure” te vergroten. Vanavond komen enkele subtoppers op het veld, zoals Heerenveen, Twente en AZ.

Heerenveen – FC Dordrecht

Om 18:30 uur gaat de bal rollen in Heerenveen, waar de plaatselijke trots promovendus Dordrecht welkom heet in de Eredivisie. De Schapenkoppen hebben hun plek bij de achttien beste clubs van Nederland afgedwongen via de nacompetitie, waarin VVV en Sparta werden verslagen. De Eredivisie moest het 19 jaar zonder Dordrecht stellen.

Dordt heeft in juli drie oefenwedstrijden tegen andere profclubs gespeeld. Opvallend genoeg kwam slechts één daarvan uit in de Eredivisie, te weten ADO. Zodoende heeft Dordrecht nog niet voldoende kunnen testen welke aanpassingen het moet maken, om mee te kunnen komen in de sterkste competitie van het land. Van ADO Den Haag werd thuis met 0-3 verloren en dat lijkt geen gunstig voorteken.

Heerenveen zonder Marco van Basten

Heerenveen nam afscheid van Marco van Basten, die dit seizoen zijn curieuze trainersloopbaan vervolgt bij AZ. De Friese club wilde in juli (en augustus) van geen vakantie weten en oefende zich te pletter in negen vriendschappelijke duels. De score is zes overwinningen, een gelijkspel tegen Almere City, een 2-0 uitnederlaag tegen Preusen Muenster (wie?) en een 0-1 thuisnederlaag tegen Levante.

Heerenveen raakte het talent Bilal Başacıkoğlu kwijt aan Feyenoord. Hij was vorig jaar een van de meest creatieve spelers van Heerenveen. Dwight Lodeweges is de nieuwe trainer. Hij komt over van Cambuur en moest een paar maanden geleden, toen hij zijn switch bekend maakte, rennen voor zijn leven toen doorgedraaide fans van Cambuur hem vreemde dingen toeriepen als “verrader” en “nazi”.

Heracles – AZ Alkmaar

De andere wedstrijd die we uitlichten begint om 20:45 uur en gaat tussen Heracles Almelo en AZ Alkmaar. Bij Heracles krijgt de Finse spits Aleksei Kangaskolkka, een kans om een permanente basisplek af te dwingen, nadat hij vorig seizoen slechts viermaal binnen de lijnen kwam. Hij moest vorig jaar Mark Uth voor zich dulden, die is teruggekeerd naar Heerenveen.

AZ speelt dus voor het eerst onder leiding van San Marco, die een fascinerende ontwikkeling doormaakt als trainer. Sommigen zullen wijzen op de dalende lijn in prestige van zijn werkgevers: de KNVB (Oranje), Ajax, Heerenveen, AZ, terwijl aldoor geruchten aan blijven houden dat AC Milan naar hem snakt. Maar na het mislukte avontuur van Clarence Seedorf bij Milan, zal Van Basten geen trek hebben om in die slangenkuil te stappen.

AZ: 1e, 5e, 4e, 4e, 10e en 8e

Van Basten erkent echter dat hij te snel in het diepe is gesprongen. Na een periode van introspectie en zelfanalyse besloot hij dat hij een paar jaar aan de slag wil met subtoppers, voordat hij weer een stap vooruit durft te zetten. AZ lijkt de perfecte club voor hem. In 2009 werd AZ kampioen, daarna eindigde het als 5e, 4e, 4e, 10e en 8e. Het is weer tijd voor een plek die direct Europees voetbal oplevert.

Vermoedelijk geeft Van Basten een basisplaats aan Guus Hupperts en Muamer Tankovic. De vijf mannen achterin zijn de club trouw gebleven, zodat Van Basten een solide fundament heeft om op te bouwen.

AZ won vier van de zes vorige onderlinge duels en drie van de zes vorige uitwedstrijden tegen Heracles.

Het programma

18:30 Heerenveen – FC Dordrecht

19:45 Cambuur – Twente

19:45 NAC Breda – Excelsior

20:45 Heracles – AZ Alkmaar