Zaterdagavond om 19:45 speelt Heerenveen tegen de degradatiekandidaat NEC. De Friese club staat solide op de zesde plaats en zal ook wel op die of op de zevende plek eindigen. NEC heeft slechts één punt meer dan nummer achttien Roda JC.

NEC lekt goals

Beide teams presteren de afgelopen weken in overeenstemming met hun rangschikking. Heerenveen haalde uit zes wedstrijden tien punten, NEC vijf. Geen team in de eredivisie heeft zoveel tegengoals als de ploeg uit Nijmegen: al 69 stuks. Dat is overduidelijk het zwakke punt van NEC, want scorend vermogen is er wel. NEC maakte 45 goals en dat is de op zeven na beste score.

Anton Janssen, trainer van NEC, zet Soren Rieks in de basis. Navarone Foor loopt daardoor een startplaats mis. Jansse wil niet blijven rouleren. “Natuurlijk moeten we het wedstrijd voor wedstrijd bekijken, maar we proberen vanaf nu zoveel mogelijk in de vaste opstelling te spelen,” zegt hij. “Heerenveen is een ploeg waar NEC het de laatste jaren goed tegen doet. Ik heb er alle vertrouwen in dat we daar drie punten kunnen pakken.”

Het is de vraag wat Janssen bedoelt met “goed”, want NEC won twee van de vorige zes conftrontaties met Heerenveen en verloor er eveneens twee. Maar Heerenveen won drie van de zes vorige thuisduels, terwijl NEC slechts één keer de drie punten pakte.

Marco van Basten is ontevreden over aanvallers

Marco van Basten, trainer van Heerenveen, mist de verdedigers Chris Kum en Pele van Anholt zijn geschorst, Mitchell Dijks en Ramon Zomer. De voormalige aanvaller is ontevreden over wat zijn aanvallers vorig weekend lieten zien tegen Feyenoord. Hij speelt met de gedachte om Rajiv van la Parra, Alfred Finnbogason of Bilal Basaçikoglu op de bank te zetten.