Vrijdag om 20:00 uur ontvangt Feyenoord in De Kuip SC Heerenveen. De Rotterdammers hebben reeds drie punten opgepikt, terwijl de Friese club zijn eerste competitieduel verloor met 1-2 van promovendus Dordrecht.

Feyenoord verloor één van zes laatste onderlinge duels

In de afgelopen twee jaar was Heerenveen weinig succesvol tegen Feyenoord. Van de laatste zes onderlinge duels won Feyenoord er vier en Heerenveen er één. Toch is het doelsaldo na die zes laatste duels vrij evenwichtig: 10-8 voor Feyenoord. En in uitwedstrijden deden de Zuid-Hollanders het opvallend genoeg beter dan thuis. Van de zes vorige thuiswedstrijden tegen de Friezen won Feyenoord er twee en speelde het er drie gelijk.

Hakim Ziyech van Heerenveen naar Feyenoord?

Hakim Ziyech zal in De Kuip het shirt van Heerenveen dragen, maar de vraag is hoe vaak hij nog dat tenue over zijn schouders zal trekken. Feyenoord schijnt de de middenvelder te begeren. Ziyech kan in een stampvolle Kuip aantonen dat hij klaar is voor een overstap en zich niet laat intimideren door zo’n ambiance. Ook FC Twente trekt aan Ziyech, die bij de Stadionclub de waarschijnlijk vertrekkende Jordy Clasie moet vervangen. Clasie staat weer in de belangstelling van FC Porto en die Portugese club heeft Steven Defour voor 6 miljoen euro verkocht. Daardoor heeft Porto de middelen om Clasie binnen te hengelen.

Van Anholt

Ziyech kan bij de Stadionclub worden herenigd met Bilal Basaçikoglu, tot twee weken geleden nog zijn collega bij Heerenveen. De aanvaller kwam voor 3,5 miljoen euro over. Hij zal vanavond worden opgevangen door Pele van Anholt, die als linkervleugelverdediger ook op zoek zal gaan naar ruimte op de helft van de Rotterdammers.

Dwight Lodeweges maakte als trainer een veelbesproken overgang van Cambuur naar provinciegenoot Heerenveen. “Als wij onze afspraken nakomen en de tactische discipline negentig minuten uit kunnen voeren, zijn we niet kansloos”, orakelt hij.

Gertjan Verbeek

Gertjan Verbeek, ex-trainer van Feyenoord, doet tot slot een voorspelling. “In principe heeft Feyenoord ook nog steeds meer kwaliteit dan Heerenveen. Uit tegen Besiktas was het zo slecht nog niet. Er is potentie en ik denk dat ze met 2-1 of 3-1 gaan winnen.”