Zondag worden er vier wedstrijden gespeeld in de Eredivisie. Feyenoord speelt momenteel uit tegen ADO Den Haag, Ajax ontvangt Vitesse, Go Ahead krijgt Groningen op bezoek en PSV gaat naar Tilburg voor Willem II.

Ajax – Vitesse (14:30 uur)

De landskampioen van de afgelopen vier seizoenen heeft de afgelopen twee jaar thuis niet gewonnen van Vitesse. De seizoensstart ging bij het team van trainer Frank de Boer niet naar wens. PEC Zwolle versloeg Ajax in de Johan Cruijff Schaal met 0-1. “Als je wil domineren moet je niet telkens slordig balverlies lijden. Laat het een les geweest zijn”, zegt De Boer over die nederlaag.

De succesvolle trainer (vier landskampioenschappen op rij) vindt het lastig om aan te geven waarom Vitesse de laatste tijd de Amsterdammers voor zoveel problemen stelt. “We hebben het vaak lastig met ploegen die zich helemaal ingraven. Bij Vitesse is dat geenszins het geval, maar toch hebben we de afgelopen seizoenen geregeld moeite met ze gehad”, erkent hij.

Frank de Boer: Vitesse zet stappen

Toch heeft De Boer wel een idee waar het hem wringt. “Ze hebben stappen vooruit gezet de afgelopen jaren. Ook dit seizoen heeft Vitesse veel kwaliteit en snelheid in de ploeg. Bij balverlies kunnen ze gevaarlijk toeslaan”, waarschuwt hij zijn spelers.

De drie spelers van Ajax die voor Oranje speelden op het WK 2014, zullen vanaf de bank beginnen. Het gaat uiteraard om keeper Jasper Cillessen, Daley Blind en Joël Veltman. Arkadiusz Milik zal in de spits beginnen en dat gaat ten koste van Kolbeinn Sightorsson.

Ook Vitesse vertoont enkele nieuwe gezichten, zoals Wallace en Arnold Kruiswijk, respectievelijk geleend van Chelsea en gekocht van Heerenveen. Ook speelt de man mee die vorig jaar Vitesse met 1-0 langs Ajax hielp: Valeri Qazaishvili.

Willem II – PSV (16:45 uur)

De andere wedstrijd die we toelichten is het Tilburgse Willem II tegen het Eindhovende PSV. Via twee wedstrijden in de voorronde van de Europa Leagie, tegen St Polten, is PSV inmiddels enigszins opgewarmd, al waren het geen geweldige vertoningen tegen de Oostenrijkse tweedeklasser (totaalscore 4-2).

Memphis Depay

Voor PSV en zijn fans is het te hopen dat Memphis Depay behouden blijft voor de ploeg. Zijn invalbeurt gaf tegen Polten de doorslag, zoals hij tijdens het WK 2014 ook Oranje uit de brand hielp tegen Australië. Op dit moment ziet het er naar uit dat hij in elk geval tot de winterstop aanblijft.

Willem II versterkte zich met Ben Sahar (Hertha BSC) en Kostas Lamprou (Feyenoord) en boekte aardige resultaten in de oefenperiode, totdat tegen Marseille het kaartenhuis ineen zakte (5-0).

PSV-trainer Phillip Cocu zegt dat “de jongens die er nu staan fit en klaar voor de start” zijn. “De WK-gangers zijn er zondag bij, maar of ze spelen laat ik eerst aan de spelersgroep weten”, aldus Cocu. “Ze zijn in fit. Ook met het herstel van Jetro Willems gaat het goed. Zondag is misschien een beetje vroeg, maar hij komt er aan. Tegen NAC verwacht ik hem er weer bij.”