Zaterdag om 18:45 uur spelen Ajax en NEC hun laatste wedtrijd in de Eredivisie tegen elkaar. Ajax is vorige week bekroond tot kampioen, NEC staat zeventiende, gaat sowieso de nacompetitie in en loopt ook nog het risico dat het direct degradeert.

Roda JC, momenteel de drager van de rode lantaarn, heeft drie punten minder dan NEC. Het doelsaldo van Roda is iets beter (-26 versus -28). Kortom, als NEC verliest en Roda uit van Go Ahead Eagles wint, dan keren de Nijmegenaren volgend seizoen terug in de Jupiler League.

Ajax won vorige zes keer van NEC

Alle indicatoren wijzen in elk geval op verlies van NEC in de Amsterdam Arena. Ajax heeft uit zijn zes vorige competitiewedstrijden 12 punten gehaald, NEC slechts 4. Terwijl Ajax in die periode een positief doelsaldo had van +6, moet NEC het stellen met -4.

De onderlinge resultaten bieden ook geen soelaas voor NEC, want alle zes vorige matches werden verloren. In vijf van de zes duels gebeurde dat met minstens drie goals verschil. Het totale doelsaldo in die reeks is 22-4 in het voordeel van Ajax. Eerder dit seizoen, begin november 2013, won Ajax uit met 0-3.

Kenneth Vermeer keept

Ajax-trainer Frank de Boer zet Kenneth Vermeer onder de lat. De Boer gunt de doelman een kans om zich in de kijker te spelen met het oog op het WK Voetbal, een eventuele transfer of beide. Siem de Jong is voldoende hersteld van een hamstringblessure om in elk geval op de bank plaats te nemen. Het drietal Niklas Moisander, Lasse Schöne en Lerin Duarte zien we vanavond niet terug op het veld.

Frank de Boer: waardig afsluiten

De Boer belooft dat zijn team het seizoen op een waardige manier af wil sluiten. “Er zijn zoveel manieren te vinden om gemotiveerd te zijn. We spelen voor ruim 50.000 mensen in een vol stadion, op een fantastisch veld.” Hij kan een krantenknipsel op de kleedkamerdeur hangen over het magere aantal punten dat Ajax heeft behaald. Sinds het driepuntensysteem is ingevoerd heeft de kampioen altijd minstens 72 punten gehaald. Ajax staat momenteel op 70 punten en kan de score van PSV uit 2008 nog net passeren.

122-20

Van de 37 thuiswedstrijden die Ajax ooit speelde tegen NEC won de gastheer er 33 en verloor het er nul. Het totale doelsaldo is 122-20.