Het seizoen 2014 – 2015 van de Nederlandse Eredivisie begint vanavond 20:00 uur met PEC Zwolle tegen FC Utrecht. Toen de KNVB het speelschema maakte voor het nieuwe seizoen, had het niet kunnen bevroeden dat in de eerste wedstrijd direct de bekerwinnaar en winnaar van de Johan Cruijff Schaal zou optreden. In vier maanden tijd heeft PEC Zwolle zijn prijzenkast verrijkt met die twee kleinoden, beide keren ten koste van Ajax.

Ajax :vier op rij

De Eredivisie werd de vorige vier seizoenen gewonnen door het Amsterdamse Ajax. Ook voor de nieuwe editie van de competitie zijn “de Godenzonen” de favoriet. Ondanks de vierklapper van Ajax, waren de vier vorige seizoenen niet voorspelbaar of beroofd van spanning. Drie van de vier keer werden de Amsterdammers gedwongen tot een inhaalrace. Vorig seizoen stond Ajax wel vrij vroeg op de koppositie, maar verspeelde het juist in de slotrondes veel punten.

Dat is het probleem voor de clubs in de Eredivisie: consistentie. Elk jaar worden de beste spelers weggeplukt door rijkere clubs. Niet zelden belanden de voetballers ergens in Oost-Europa op de reservebank, zonder speeltijd maar met bakken vol geld op de bankrekening.

Frank de Boer smeedt collectief

Frank de Boer, trainer van Ajax, weet dat hij zijn team niet moet concentreren rond een paar individuele uitblinkers. Veeleer smeedt hij een collectief, waarin blessures of uitgaande transfers vrij eenvoudig opgevangen kunnen worden. De nadruk ligt op circulatie van de bal, zoals bij het tiki-taka voetbal van Spanje en Barcelona.

Balbezit

Vorig seizoen had Ajax gemiddeld 62,6% balbezit. In menig duel gaven de Ajacieden minstens tweehonderd meer passes aan elkaar dan de opponent. De zuiverheid van de passes was 85,8%. Slechts drie van de 34 competitiewedstrijden werden verloren en er werden 28 tegengoals opgelopen. Dat was het laagste aantal van de 18 clubs.

Wat De Boer dit jaar wil zien is dat meer aanvallende stootkracht, meer kansen, meer schoten op doel en uiteindelijk dus ook meer goals. Van de 20 competitiezeges in het vorige seizoen kwamen er 9 tot stand met een marge van één goal. De supporters van Ajax willen grotere uitslagen, meer dominantie, meer lef en flair.

PEC Zwolle – FC Utrecht

Terug naar PEC en Utrecht. Ron Jan stelt vermoedelijk de zelfde elf spelers op die afgelopen weekend Ajax verrasten met 0-1. Nieuwkomer Ben Rienstra maakt in dat geval zijn debuut in de Eredivisie voor PEC. Vorig jaar speelde hij voor Heracles.

Bij Utrecht is trainer Jan Wouters na jaren trouwe dienst ingeruild voor Rob Alflen. Wouters parkeerde FC Utrecht op de tiende plaats en daar was de directie niet content mee. Vijf spelers zijn absent: Édouard Duplan, Willem Jansen, keeper Robbin Ruiter, spits Ruud Boymans en linksback Michael Zullo. Dat schept perspectief voor de aanwinsten Danny Verbeek die wordt geleend van Standard Luik en Nacer Barazite.

Van de zes vorige onderlinge duels eindigden er drie in gelijkspel en won Utrecht er twee. Vorig seizoen hield Zwolle vier punten over aan de twee ontmoetingen.

Lees ook: Loting voor Europa League.

Het programma

8 augustus 2014

20:00 PEC Zwolle – FC Utrecht

9 augustus 2014

18:30 SC Heerenveen – FC Dordrecht

19:45 NAC Breda – Excelsior

19:45 SC Cambuur – FC Twente

20:45 Heracles Almelo – AZ

10 augustus 2014

12:30 ADO Den Haag – Feyenoord

14:30 Ajax- Vitesse

14:30 Go Ahead Eagles – FC Groningen

16:45 Willem II – PSV