Louis van Gaal vindt eredivisieclubs te min, Co Adriaanse meent dat zijn karakter niet past bij Feyenoord. Het lijstje van Martin van Geel, technisch directeur van Feyenoord, bevatte al twee rode strepen. Toen hij het probeerde bij Fred Rutten had hij wel beet. Hebbes! Feyenoord heeft een trainer voor het komende seizoen gestrikt.

Momenteel is Fred Rutten werkloos. Hij diende vorig seizoen zijn contract uit bij Vitesse, dat als vierde eindigde in de eredivisie. Daarvoor was hij drie seizoenen de trainer van PSV, werkte hij één jaar in de Bundesliga voor Schalke 04 en was hij gedurende twee periodes de trainer van Twente. Als profvoetballer kwam hij alleen uit voor die club uit Twente.

De bescheiden en wat introverte Rutten zit er niet mee dat hij waarschijnlijk niet de eerste keus was van Feyenoord. “Als je in een rijtje genoemd wordt met Van Gaal en Adriaanse, dan is dat niet slecht denk ik. Het legioen spreekt me enorm aan, de ambiance, het stadion. Het is een volksclub, een beetje vergelijkbaar met Schalke 04. Ik pas daar wel bij.” De Wijchenaar heeft wel weer zin om aan de slag te gaan. “Ik ben ongeduldig. Het liefst begin ik volgende week.”

Technisch directeur Martin van Geel verklaart waarom de keuze op Rutten is gevallen. “Toen bekend werd dat Ronald Koeman er na drie jaar mee zou stoppen, hebben we een aantal criteria opgesteld en Rutten voldoet aan al deze punten. We vinden het belangrijk dat hij discipline hoog in het vaandel heeft staan, maar ook dat hij bezig is met jeugdspelers die doorbreken.”

De jonge voetballers op Varkenoord kunnen de borst natmaken. Rutten lijkt een zachtaardige kerel, maar zijn mening is dat jeugdige talenten eerder een schop onder de kont moeten krijgen dan een aai over de bol. “Als je één kritische noot uit, duiken die mannekes al weg”, klaagde hij vier jaar geleden, als trainer van PSV. “Bij tegenwind moet je juist opstaan en je rug rechten. Spelers moeten weten: in de top word je beoordeeld op wat níet goed is en niet op wat wél goed is.”