KNVB Bekerfinale: AZ – Vitesse. Een week voordat Feyenoord kampioen van de Eredivisie kan worden, wordt eerst de KNVB Beker uitgereikt. AZ en Vitesse strijden om eeuwige roem en een ticket voor de Europa League.

Stadion De Kuip is dit seizoen niet alleen het thuis van de waarschijnlijke kampioen van de Eredivisie, maar traditiegetrouw ook de gastheer van de finale van de KNVB Beker. Met daarin een ploeg die hem voor de vijfde keer kan winnen.

AZ – Vitesse finale KNVB Beker

Want AZ won de prijs al in 1978, 1981 en 1982 als AZ ’67 en voor het laatst in 2013. De prijzenkast van Vitesse is iets leger. De Arnhemmers verloren de finale in 1912, 1927 en 1990, en waren ook nog nooit landskampioen.

Maar successen behaald in het verleden bieden natuurlijk geen garantie voor de toekomst. AZ en Vitesse ontlopen elkaar dit seizoen nauwelijks, en zijn dus – hopelijk – aan elkaar gewaagd in deze finale. AZ kende wel een betere aanloop naar deze bekerfinale. Want door overwinningen op Heracles Almelo en FC Twente sprong het vorige week over Vitesse naar de vijfde plek. Vitesse verloor juist twee keer van Rotterdamse clubs: eerst uit bij Excelsior en daarna thuis van Feyenoord.

Doellijntechnologie en videoarbitrage in De Kuip

Lewis Baker Bekerfinale AZ - VitesseVoetbalfans kunnen zich de bekerfinale van 12 mei 2002 vast herinneren om één feit: Wamberto van Ajax besliste in de slotseconde de finale tegen FC Utrecht door in riante buitenspelpositie de 2-1 te scoren. Als het goed is, gaat zoiets vandaag niet gebeuren. Want de KNVB heeft besloten dat scheidsrechter Danny Makkelie gebruik mag maken van zowel videoarbitrage als doellijntechnologie. Pol van Boekel is de ‘video referee’ van dienst.

Gijs de Jong van de KNVB is een voorstander van technologische vooruitgang in het voetbal en heeft daarom besloten de twee zaken te laten toepassen in De Kuip. “Als bestuurders hebben wij onze verantwoordelijkheid om voetbal eerlijker te maken en de scheidsrechter te helpen met de middelen die ons anno 2017 ter beschikking staan.”

John van den Brom kan persoonlijke revanche nemen

Vitesse-trainer Henk Fraser heeft als speler liefst vier keer de KNVB Beker gewonnen. Tussen 1991 en 1995 pakte hij de Dennenappel vier keer als speler van Feyenoord, met in 1993 ook nog de landstitel. John van den Brom, trainer van AZ, werd twee keer landskampioen en pakte met Ajax zelfs de Champions League in 1995. Maar de KNVB Beker ontbreekt op zijn palmares, iets waar hij zelf mede debet aan is. Want in de finale van 1990 miste hij als speler van Vitesse vlak voor tijd een strafschop tegen PSV, waardoor de Eindhovenaren met 1-0 wonnen.

De onderlinge duels dit seizoen zijn in elk geval in het voordeel van de club waar Van den Brom zeven jaar als speler speelde, Vitesse. In Alkmaar werd het in oktober 2-2, in januari was Vitesse in Arnhem met 2-1 te sterk. Lewis Baker was in beide wedstrijden trefzeker voor Vitesse.

Wedden op AZ – Vitesse

Bookmaker 888sport kan moeilijk een favoriet aanwijzen voor de bekerfinale. AZ krijgt 2.35 op de overwinning, Vitesse 2.67. Een gelijke stand na 90 minuten noteert 3.35. ‘Both teams to score’, wat dus in beide onderlinge duels dit seizoen gebeurde, staat op 1.64. Lewis Baker heeft odds van 3.45 om te scoren.