Eredivisie nieuws. Vier nederlagen op rij, dat was de druppel voor Zeljko Petrovic bij ADO Den Haag. De Montenegrijn met Nederlands paspoort werd dinsdag ontslagen door de club, ondanks het feit dat de club een dag eerder haar vertrouwen in Petrovic had uitgesproken.

Een dag later is zijn opvolger al binnen: Alfons Groenendijk. En dat is de ‘terugkeer van een verloren zoon’. Groenendijk begon zijn actieve carrière namelijk als 18-jarige bij toen nog FC Den Haag in 1982, waar hij vijf jaar zou spelen.

Groenendijk nieuwe trainer ADO

Met inmiddels ook veel ervaring als trainer onder de riem (Willem II, FC Den Bosch, Jong Ajax, Excelsior) zag ADO in hem de perfecte opvolger voor Petrovic. Hij is zelf ook erg blij met de aanstelling.

“Ik ben ADO in de afgelopen jaren altijd goed blijven volgen. Ik mag dan ook wel zeggen dat ik er trots op ben dat ik na zoveel jaren terugkeer bij de club waar het voor mij als voetballer allemaal begon. We moeten er samen alles aan doen om met ADO Den Haag ook volgend jaar actief te zijn in de Eredivisie.”

Groen licht AZ voor John van den Brom

John van den brom AZ Alkmaar GettyTwee keer directe kwalificatie voor de Europa League, twee keer de halve finale van de KNVB Beker en nu zelfs overwinteren in Europa. Als je dat geen contractverlenging oplevert als trainer van AZ. Dat dacht de hele voetbalwereld, maar het duurde zo lang voor John van den Brom.

Maar de kogel is nu door de kerk. Al had de trainer zelf nooit zorgen. “Zowel met Max Huiberts (directeur voetbalzaken) als Robert Eenhoorn (directeur) ben ik vaak in gesprek gebleven om te kijken naar de toekomst, te kijken wat we kunnen verbeteren. De vele gesprekken die we gehad hebben, leidden er uiteindelijk toe dat we de optie met elkaar hebben gelicht.”

Momenteel heeft AZ een klein dipje met één punt in de laatste drie duels en daarmee de zevende plaats, maar Van Den Brom kan nu naar de toekomst kijken. “Tot op de dag van vandaag werk ik met veel plezier bij deze club. We zijn met een mooi project bezig, met de staf, de directie en de spelers.” De volgende uitdagingen zijn komende zondag Heerenveen, in de strijd om een Europees ticket, en volgende week Olympique Lyon in de Europa League zelf. Op 2 maart is de halve finale van de KNVB Beker, tegen Cambuur Leeuwarden.

Wedden op Eredivisie

Het dipje van AZ zorgt ervoor dat ze zondag underdog zijn tegen Heerenveen, met 2.95 op winst bij bookmaker 888Sport. De Friezen noteren 2.30 op de zege. Bij ‘best finishing position’ staat AZ op 1.50 om boven FC Utrecht te eindigen na 34 duels. ADO Den Haag staat op 3.20 voor een ‘Groenendijk-effect’ en dus een broodnodige zege uit tegen Go Ahead Eagles. Lees ook: wedden op voetbal.