PSV – Ajax. Na negentig minuten PSV – Ajax stond er gisteren dezelfde eindstand op het scorebord als tijdens de eerste ontmoeting tussen de twee dit seizoen: 1-3. Maar weinig voetballiefhebbers zagen de uitoverwinning van de Amsterdammers in Eindhoven aankomen. PSV maakte het spel, Ajax benutte de kansen en zorgde er voor dat het gat met PSV slinkt naar elf punten. Maar misschien nog wel belangrijker, het houdt AZ op zes punten achter zich.

PSV favoriet in duel met Ajax

Natuurlijk, Ajax ging overtuigend door tegen Legia Warschau en PSV verloor kansloos in de Europa League tegen Zenit St. Petersburg maar de voorspellingen waren vooraf toch grotendeels in het voordeel van de Eindhovenaren. PSV lijkt dit seizoen superieur in de Eredivisie en Ajax liet vorige week tegen Willem II nog maar eens zien hoe het worstelde met de huidige vorm. De vraag was volgens velen niet of PSV kampioen zouden worden, maar wanneer.

Thuisploeg maakt het spel, Ajax countert

Ook gisteren had PSV eigenlijk bijna de gehele wedstrijd het betere van het spel. De thuisploeg begon met verzorgd voetbal en werd een aantal keer zeer gevaarlijk. Toch was het Ajax dat op voorsprong kwam. Via een vlijmscherpe counter werd El Ghazi gelanceerd. Met een goede, strakke voorzet wist hij zijn collega flankspeler, Ricardo Kishna, te bereiken en die werkte de bal langs een grabbelende Jeroen Zoet. Ajax koos er daarna voor zich terug te trekken en liet zien ook aardig op resultaat te kunnen spelen met deze ploeg.

Invaller Schone maakt het verschil

Maar in de 77e minuut ging het dan toch mis voor de Amsterdamse defensie. Wie anders dan Jetro Willems legde weer een prachtige voorzet op het hoofd van Luuk de Jong, die knap binnenkopte. Het PSV-publiek voelde dat er nog meer in zat voor hun favoriete elftal en ging nog eens goed achter de ploeg staan. Nog geen vijf minuten later werd het thuispubliek echter al weer gesust. Invaller Lasse Schöne schoot zijn tweede goede vrije trap van de wedstrijd en waar de eerste nog via de lat uit de goal bonkte, was het nu wel raak. Een dwarrelbal van een meter of dertig verraste de matig keepende Jeroen Zoet: 1-2. PSV probeerde het vervolgens nog wel maar kreeg in de 91e minuut de deksel op de neus. El Ghazi maakte op schitterende wijze zijn eerste van de avond en gooide de wedstrijd in het slot.