Zondag om 16:45 uur trappen Ajax en PSV af voor de derde speelronde in de Eredivisie. De winnaar van de match sluit vermoedelijk het weekend af als koploper van de competitie.

PSV en Ajax samen al 16 goals

Beide clubs hebben in de twee voorgaande matches het maximale resultaat behaald. PSV scoorde al negen keer, terwijl Ajax zich ook niet hoeft te schamen voor het doelsaldo van zeven voor, twee tegen. Daarnaast herbergen deze ploegen de twee opvallendste spelers tot nu toe in dit prille seizoen: Memphis Depay van PSV en Lasse Schone van Ajax.

Lasse Schone

Wie had kunnen bevroeden dat de 28-jarige Schone zich zou ontpoppen tot een wonder van vernuft dat achteloos scoort, assists levert en soepel van posities wisselt? De Deen speelde tot de zomer van 2012 voor NEC en was daarvoor twee jaar een vaste kracht bij de Graafschap. Vorig seizoen maakte hij negen competitietreffers en momenteel staat de teller al op drie.

Kenneth Perez, ex-Ajacied, geniet van de ontwikkeling van zijn landgenoot. “Als middenvelder was hij vooralsnog niet goed genoeg, maar als buitenspeler heeft hij zichzelf herontdekt. Hij vult die positie perfect in en is uiterst gevaarlijk met zijn corners en vrije trappen”, aldus Perez.

Memphis Depay verlengt contract

Tot opluchting van iedereen die PSV een warm hart toedraagt, heeft de 20-jarige Depay onlangs zijn contract met de Brabantse club verlengd. Na zijn sterke WK en vier goals in de twee vorige eredivisieduels, groeide de kans dat een buitenlandse club hem weg zou kapen. Zijn nieuwe overeenkomst loopt tot medio 2018. “PSV is niet zomaar een club voor mij. Ik heb hier al heel wat stappen gemaakt en hopelijk kan ik er nog heel veel zetten”, zegt Depay.

PSV-trainer Phillip Cocu hoopt uiteraard dat PSV voor de derde keer met een ruime marge gaat winnen. “Het is een mooi moment om te kijken waar we staan. In een uitwedstrijd tegen de kampioen kunnen we laten zien hoe ver we zijn”, zegt hij. Santiago Artis kan hij niet gaan analyseren, want de rechtsback is geblesseerd. Wel keert linksback Jetro Willems terug.

Veltman en Van Rhijn

Bij Ajax zijn Joel Veltman en Ricardo van Rhijn weer beschikbaar. Viktor Fischer zal ontbreken en misschien heeft Anwar El-Ghazi vorige week met zijn invalbeurt trainer Frank de Boer overtuigd om hem weer speeltijd te geven.

PSV wacht sinds januari 2008 op een overwinning op Ajax in de Amsterdam ArenA. Van de 6 thuisduels daarna tegen PSV won Ajax er 5 en speelde het er 1 gelijk.