Ajax – PSV. Ongenaakbaar, zo is dit seizoen Eredivisie van PSV voorlopig wel te noemen. Ajax staat al op een flinke straatlengte achterstand en wil voorkomen dat het geen wijklengte wordt.

Het is sinds het begin van de competitie al het meest gevoerde gesprek wat betreft Ajax: kan trainer Marcel Keizer het wel aan? Hij blijft maar schuiven met de poppetjes op het veld en kan maar geen vaste basisopstelling vinden. Het gemor onder sommige wisselspelers is duidelijk, net als de twijfel bij voetbalkenners over zijn kunnen.

Ajax – PSV: Keizer nog zoekende bij Ajax

Sinds begin oktober leek Keizer het op de rit te hebben, de 1-2 nederlaag tegen FC Utrecht op 5 november zou dan een uitzondering zijn. Maar vorige week morste Ajax weer twee dure punten, tegen FC Twente. Pijnpunt voor Keizer was dat hij zoveel verdedigers miste, dat hij noodgedwongen in een 3-4-3 moest starten. En natuurlijk was het meest pijnlijke dat zijn ploeg een minuut voor tijd een 3-2 voorsprong uit handen gaf.

Marcel Keizer weet: twee voor twaalf tegen PSV

Ajax wedden Eredivisie voetbal GettyDoor dat gelijkspel is het gat met PSV immens geworden: liefst tien punten. Het vervelende was ook nog dat verdediger Maximillian Wöber geblesseerd nog niet helemaal fit is. Marcel Keizer hoopt op het beste. “Hij loopt er nog niet florissant bij. We hebben er een paar langdurig geblesseerden bij, dus het is te hopen dat hij er weer bij is. En we staan al met drie man achterin. Dus als er dan eentje uit moet, is dat even zoeken. Al vind ik dat we dan nog steeds die wedstrijd moeten winnen. En ik vind dat Ajax vanuit 4-3-3 moet starten en naar oplossingen moet zoeken.”

Vermoedelijk zal Keizer grotendeels dezelfde namen neerzetten als tegen FC Twente. Dus met Lasse Schöne (tweemaal trefzeker tegen Twente) en Frenkie de Jong op het middenveld, en voorin Kasper Dolberg geflankeerd door Justin Kluivert en David Neres. Al zal hij op het middenveld misschien opteren voor Siem de Jong, voor ervaring tegen PSV.

Phillip Cocu in een zetel bij PSV

De knock-out uitdelen, zulke woorden zal Phillip Cocu mogelijk zijn team voorhouden richting deze topper met Ajax. Zijn dodelijk effectieve PSV lijkt al één hand op de kampioensschaal te kunnen leggen, door liefst 13 overwinningen in 14 wedstrijden. Vaak door sterk en effectief spel, soms met een beetje ‘geluk van de kampioen’. De overtuiging miste echter wel de afgelopen twee wedstrijden, want 2-1 tegen Excelsior en 1-0 tegen Sparta zijn nu niet uitslagen waarvan de PSV-fan uit zijn stoel springt.

Maar misschien is dat juist de stilte voor de storm, want Cocu zal zijn spelers weinig motivatie hoeven in te spreken voor wat een vroege beslissing in de Eredivisie kan zijn. De defensieve zorgen bij Ajax zullen PSV sowieso als muziek in de oren klinken. Want met Hirving Lozano (10 goals) en Jürgen Locadia (9 goals) heeft PSV de twee topscorers van de Eredivisie op de flanken. En met Marco van Ginkel (7 goals) erachter is het voor Ajax alle hens aan dek. PSV zal de Amsterdammers willen kielhalen in hun eigen Johan Cruijff Arena.

Wedden op Ajax – PSV

Voetbal voorspelling doen? Ondanks de wisselvalligheid heeft bookmaker Mr Green duidelijk vertrouwen in Ajax. De Amsterdammers krijgen odds van 1.86, PSV liefst 4.00. Een gelijkspel in Amsterdam noteert 3.65. Ik verwacht een redelijk open duel, dus kijk naar 1.60 op ‘both teams to score’ of misschien zelfs 2.85 op minimaal vier goals.