Ajax – Feyenoord. Niet verliezen in de Amsterdam ArenA, daar tekenen de Feyenoord-fans voor. Dan komen de Coolsingel en die illustere landstitel wel erg dichtbij voor het Legioen dat ernaar snakt.

De ogen van iedereen die Feyenoord een warm hart toedraagt, waren deze week niet gericht op Rotterdam, maar op Zeist. Middenvelder Tonny Vilhena zou daar namelijk horen of hij geschorst zou worden voor zijn elleboogstoot op Matthias Pogba in de wedstrijd Sparta – Feyenoord, ruim drie weken geleden. De aanklager betaald voetbal was onverbiddelijk en schorste hem voor drie duels, waarvan één voorwaardelijk.

Ajax – Feyenoord Eredivisie Klassieker

En dat is nogal een aderlating voor Feyenoord. Want Vilhena bleek dit seizoen zo ongeveer de beste speler van de club, naast spits Nicolai Jørgensen. Ter illustratie: Feyenoord pakte mét Vilhena in de ploeg 2,3 punten per wedstrijd, en zonder de middenvelder 1,4 punten.

Hij is de belangrijkste schakel op het middenveld en vaak de aanvoer naar de voorhoede. Trainer Giovanni van Bronckhorst moet waarschijnlijk ook een streep zetten door Terence Kongolo vanwege een spierblessure. En ook de inzet van Eljero Elia is nog hoogst twijfelachtig.

Bosz en Ajax strijden op twee fronten

Zes punten achterstand in de Eredivisie en zeven wedstrijden, waaronder dit onderlinge duel. In principe is dat gat nog niet onoverbrugbaar voor Ajax, maar dan moet de club in elk geval zelf foutloos blijven en nu al winnen. De 1-1 tegen Feyenoords ‘kleine broertje’ Excelsior voor de interlandweken zorgde voor de vergroting van het gat. Die mindere prestatie was volgens trainer Peter Bosz deels te wijten aan het slechte gras én aan het Europa League-duel met FC Kopenhagen drie dagen eerder.

“Natuurlijk is het zwaar als je op donderdag en zondag moet spelen. Maar dat willen we toch graag. We moeten daar beter mee omgaan. Want we speelden laatst ook gelijk tegen FC Groningen na een Europees duel.” En dan heeft Ajax nog het luxeprobleem van de kwartfinale tegen Schalke 04 in de Europa League. Ajax- Feyenoord KlassiekerDe zondag na het eerste duel (thuis) wacht Heerenveen in de ArenA, twee weken later volgt PSV – Ajax op het uitduel bij Schalke 04. Iets wat Feyenoord vermoedelijk niet zo erg vindt.

Duel der Deense spitsen in Arena

De Klassieker is natuurlijk al decennia de grootste wedstrijd in de Eredivisie, naast de duels met PSV. Beide ploegen hebben een sterke Deense spits voorin lopen, hoewel die van Feyenoord een stuk trefzekerder is dit seizoen: Nicolai Jørgensen scoorde al 19 maal in de Eredivisie (met nog eens 10 assists), Kasper Dolberg 13 keer. Beide spelers gingen met een goed gevoel de interlandperiode in, want Jørgensen scoorde viermaal in zijn laatste twee duels en Dolberg viermaal in zijn laatste drie duels.

Maar Feyenoord kan naast Jørgensen ook buigen op meer trefzekerheid in het algemeen dit seizoen. De Rotterdammers scoorden 12 keer meer dan Ajax in de Eredivisie en dat is voor een groot deel ook te danken aan een speler als Jens Toornstra. Met tien goals en acht assists valt zijn waarde zeker niet te onderschatten. Het is de vraag of hij het gemis van Tonny Vilhena naast hem goed kan opvangen.

Voorspellen Ajax – Feyenoord

Feyenoord heeft zijn lot en landstitel dus in eigen handen. Maar bij bookmaker 888Sport zijn ze toch een flinke underdog: Feyenoord krijgt 3.75 op winst en de genadeklap, Ajax 1.97 op de benodigde zege. Een gelijkspel, net als in Rotterdam, levert je voor iedere ingezette euro 3.50 op.

De ‘both teams to score’ is met 1.65 een erg aantrekkelijke optie. Op bijna het dubbele (3.20) staat een goal van Nicolai Jørgensen. Lees ook: wedden op voetbal.