Ajax – Excelsior. De knappe 1-3 overwinning van Ajax op PSV van afgelopen weekend mag rustig een verrassing worden genoemd. PSV had in de wedstrijd, en de laatste weken, het betere van het spel van de twee concurrenten. Toch wist Ajax de drie punten mee naar Amsterdam te nemen en het gat met PSV terug te brengen naar elf punten. Misschien wel nog belangrijker, het gat met AZ werd weer teruggebracht tot zes punten. Ajax zal vandaag in eigen huis wel nog even moeten afrekenen met Excelsior om de drie punten van vorige week echt te kunnen verzilveren.

Strijd om tweede plek Eredivisie

En dat is toch vooral waar de Amsterdammers naar zullen kijken, de tweede plek. Die geeft namelijk recht tot het spelen van de voorrondes van de Champions League. Na de goede resultaten van AZ de laatste weken en de mindere periode van Feyenoord, ligt de strijd om de tweede plek dan ook weer helemaal open.

Rotterdamse promovendus maakt furore

Maar om die voorsprong op AZ te houden, moeten de Amsterdammers wel van de derde grootste ploeg uit Rotterdam winnen en dat wordt nog geen makkie. Excelsior staat namelijk bekend om de opvallende uitslagen dit seizoen. De promovendus staat op een dertiende plek in de Eredivisie en dat is helemaal niet slecht. Met name de laatste weken laten de Rotterdammers zich van hun beste kant zien. Afgelopen week werd er in eigen huis met 3-0 gewonnen van subtopper sc Heerenveen en ook de week daarvoor maakte Excelsior het Feyenoord knap lastig in de kuip. Uiteindelijk won Feyenoord de derby met 3-2 maar een puntje voor Excelsior was niet onterecht geweest.

Ajax goed in vorm

Hoe raar het ook klinkt met een achterstand van elf punten op de koploper. Ajax is de laatste weken de ploeg in vorm in Nederland. Natuurlijk, het gelijke spel tegen Willem II was niet om over naar huis te schrijven maar de Amsterdammers wonnen dus wel van PSV en daarnaast van GAE, tweemaal van Legia Warschau en van FC Twente. Een mooi affiche vanavond dus tussen twee ploegen die de laatste weken lekker bezig zijn.