Zondag om 16:30 uur begint Ajax aan de mogelijke kampioenswedstrijd tegen ADO Den Haag. De landskampioen van de vorige drie seizoenen staat eerste met 66 punten, Feyenoord volgt met 60 punten en er zijn nog drie wedstrijden te spelen. Kortom, als Ajax drie punten pakt tegen ADO en Feyenoord uit tegen PSV niet wint, dan kan het geplande feest in het Arenapark losbarsten.

Ajax weer sterk na winterstop

In de afgelopen seizoenen kon Ajax bogen op bijna feilloze reeksen na de winterstop. Daarmee werden schijnbaar onmogelijke achterstanden op de koplopers toch nog gerepareerd. Dit seizoen ging Ajax al als winterkampioen het nieuwe jaar in. In 2014 wonnen de Amsterdammers zeven van de eerste negen eredivisiewedstrijden en speelde het in de andere twee gelijk. Momenteel heeft Ajax negentien duels op rij niet verloren in de Eredivisie.

ADO won slechts 2 van de vorige 21 keer

ADO Den Haag is de nummer elf van de ranglijst en de Zuid-Hollanders kunnen nog ergens eindigen van plek negen tot en met plek vijftien. Ook ADO is met een soort eindsprintje bezig, want de vorige zes duels leidden tot tien punten.

Drie van de vorige zes onderlinge potjes werden gewonnen door de Ajacieden en twee keer werden de punten gedeeld. Van de laatste zes thuiswedstrijden kantelden er vier de kant op van Ajax en won ADO er eentje. Het doelsaldo van dat zestal is 13-5 in het voordeel van Ajax. Om het allemaal nog wat duidelijker te formuleren: Ajax heeft 19 van de vorige 21 duels tegen ADO niet verloren.

Schockeffect bij ADO door Henk Fräser?

In februari stelde ADO trainer Henk Fräser aan, ter vervanging van Maurice Steijn. De prestaties van de Haagse club zijn voer voor sportpsychologen, want er werd negen keer niet meer verloren. Bestaat het veelbesproken schockeffect dan toch? De meeste deskundigen noemen dat effect lariekoek. Sportpsycholoog Yoran Verschoor denkt er anders over, wat gezien zijn beroep misschien niet zo verrassend is. “Op het moment dat de druk hoog is en er vindt een ommekeer plaats, in dit geval het ontslag van een trainer, dan valt er vaak wat spanning weg”, legt hij uit. “Er is dan ontlading bij de spelers, misschien ook bij de club. Van daaruit is het makkelijker om weer aan het werk te gaan.”

Frank de Boer selecteert Kenny Tete

Bij Ajax zijn Thulani Serero en Niklas Moisander weer fit na een lichte blessure. Daley Blind en Ricardo van Rhijn kunnen met elkaar ginnegappen op de bank, want beide verdedigers zijn geschorst. Volgers van Ajax melden dat Christian Poulsen en Ruben Ligeon nu kunnen rekenen op een plek in de basis. De negentienjarige verdediger Kenny Tete is voor het eerst bij de selectie gevoegd.

Frank de Boer, trainer van Ajax, kan in 3,5 jaar tijd al zijn vierde landskampioenschap grijpen. “Je denkt: als ik toch eens twee keer kampioen kan worden. Dat zou toch al prachtig zijn”, vertelt hij. “Als je het nu vier keer kan worden, dan verbaas je jezelf wel. Het is niet normaal, het is een utopie, het kan bijna niet. Het goede van mij is dat ik mensen naast me neer kan zetten, en dan raak ik kennelijk een snaar.”

ADO: niks geen feestje

Vitor Wormgoor, spits van ADO, wil niks weten over huldigingen en feestjes. “Dat podium in Amsterdam kunnen ze zondag weer afbreken hoor, want Ajax wordt tegen ons geen kampioen. Wedstrijden tegen Ajax leven altijd bij ADO en nu helemaal. Het is mooi als wij er voor kunnen zorgen dat ze hun feestje moeten uitstellen”, zegt Wormgoor.

Lukt het Ajax wel om vandaag, zondag 13 april 2014, kampioen te worden van het seizoen 2013 – 2014, dan is het de op drie na vroegste kampioen van de Eredivisie. Het record is in handen van PSV, dat in 1978 zich al op 8 april liet bekronen tot kampioen van Nederland.