Speelschema EK 2016 vandaag: Wales tegen België. Portugal is de eerste halve finalist op Euro 2016. Vandaag wordt hun tegenstander bekend. België hoopt zijn vorm van de achtste finales door te zetten tegen Wales in de kwartfinale.

Wales – België: EK verder zonder Jan Vertonghen

België heeft zich na een moeilijke start van het toernooi (2-0 verlies van Italië) sterk naar de kwartfinale gevochten. Vooral de achtste finale tegen Hongarije maakte veel indruk. De Rode Duivels kregen weliswaar ook veel ruimte van hun tegenstander, maar onder leiding van uitblinker Eden Hazard speelde België een geweldige partij die met 4-0 gewonnen werd.

Maar het blessuremonster heeft toch weer een deuk in het zelfvertrouwen geschopt. Jan Vertonghen bleef met zijn voet in het gras hangen en is de rest van het EK 2016 (en in totaal zes tot acht weken) uitgeschakeld. “Ik wou net de training affluiten toen Vertonghen de bal met zijn rechter aan nam en met de voet bleef steken in de grond. Hij heeft twee externe ligamenten gescheurd, bleek uit een scan die hij vandaag in Lille heeft ondergaan”, aldus bondscoach Marc Wilmots.

Eden Hazard terug bij België

De vervanger van Vertonghen wordt ofwel Laurent Ciman ofwel Jason Denayer volgens Wilmots. Maar ook Jordan Lukaku zou een optie zijn. Misschien komen zelfs twee van de drie erin, omdat Thomas Vermaelen geschorst is voor het duel met Wales.

Het goede nieuws was dat Eden Hazard wel weer fit lijkt. De 24-jarige aanvoerder had een dijbeenblessure opgelopen in de achtste finale tegen Hongarije en liet daarom dinsdag en woensdag de training schieten. Maar donderdag trainde hij al wel weer mee.

Wales met Gareth Bale en ijzersterke mentaliteit

Bondscoach Chris Coleman van Wales heeft minder blessurezorgen aan zijn hoofd. Op papier is België sterker, maar Coleman wil niet zomaar de rol van underdog nemen met zijn ploeg. “België geldt als een aanvallende ploeg, maar wij scoorden maar een doelpunt minder. Wales staat te boek als defensief, maar als je naar de statistieken kijkt: België scoorde op het EK tot nu toe acht keer, waarvan vijf keer uit een counter. Wij zeven keer. Dat zijn de feiten.”

Wales won zijn groep ook vooral op mentale kracht. De 2-1 nederlaag tegen Engeland in het tweede duel kwam eventjes aan, maar Wales herstelde zich met een 3-0 overwinning op Rusland. Coleman vertrouwt nu ook op die mentale kracht tegen België. “We zullen verdedigen en aanvallen alsof ons leven ervan afhangt. Als dat lukt, gaat België een hele zware wedstrijd tegemoet.”

Wedden op Wales – België