Turkije – Brazilië. Woensdag om 20:30 uur spelen Turkije en Brazilië een vriendschappelijke interland in de Fenerbahce Sukru Saracoglu Stadium te Istanboel. De Brazilianen likken hun wonden na de pijnlijke uitschakeling in de halve finale van het WK 2014. De Turken waren niet eens present in Brazilië en zijn hard op weg om ook het EK 2016 mis te lopen.

Brazilië weer goed op weg

De Selecao heeft sinds het door Duitsland met 1-7 van de mat werd geveegd en het de derde plaats op het WK aan Nederland moest laten (0-3) inmiddels een paar succesvolle oefenduels gespeeld. Brazilië kweekt aan goodwill door over de wereld te trekken met de selectie van de nieuwe bondscoach Dunga. Colombia werd met 1-0 verslagen, Ecuador overkwam hetzelfde, aartsrivaal Argentinië kreeg een 2-0 te verwerken en Japan werd vorige maand op 0-4 gezet.

Turkije, nummer 46 op de ranking van de FIFA, oefende na het misgelopen WK voetbal uit tegen Denemarken en tankte vertrouwen door met 1-2 te winnen. Het momentum werd echter in het eerste groepsduel van de EK-kwalificatiegroep alweer verbroken door de 3-0 nederlaag. Thuis ging het ook mis tegen Tsjechië (1-2) en uit tegen Letland schoten “Ay-Yıldızlılar” weinig op met de 1-1.

Nipte overwinningen Brazilië WK 2002

De twee befaamdste duels tussen deze landen vonden plaats op het WK van 2002 in Japan en Zuid-Korea. In de groepsfase en later in de halve finalen won Brazilië nipt van de Turken. Dunga was toen nog als speler betrokken bij de Goddelijke Kanaries.

Zondag moet Turkije weer aan de slag in de strijd om EK-tickets. Kazachstan komt dan langs in Istanboel. Voor de komende twee interlands zijn Ömer Toprak en Hakan Çalhanoğlu gepasseerd door de Turkse trainer Fatih Terim. Gökhan Töre is wel geselecteerd, terwijl hij volgens sterke geruchten eerder dit jaar tijdens een ruzie met het voornoemde tweetal een pistool had getrokken.

Dunga heeft drie Brazilianen voor het eerst bij de nationale selectie geroepen, te weten de middenvelder van Hoffenheim Roberto Firmino, Anderson Talisca van Benfica en spits Luiz Adriano van Shakhtar Donetsk. De 27-jarige Adriano viel op door met zijn club in de twee wedstrijden in de Champions League tegen BATE acht treffers te maken.

Vorige maand was hij het wachten op een uitnodiging voor de Selecao zat en hintte hij te overwegen om een paspoort aan te vragen van Oekraïne. Dunga laat met deze geste weten dat Adriano niet zo’n wanhoopsdaad hoeft te begaan.