Spanje – Duitsland. Wanneer de nationale ploeg van Spanje het opneemt tegen die van Duitsland hoor je ons nooit klagen. Dat het maar een oefenwedstrijd is, zien we dan even door de vingers. Vanavond spelen in Vigo de twee wereldkampioenen tegen elkaar. Waar Spanje het WK van 2010 wist te winnen, had Duitsland afgelopen zomer op het WK voetbal de beste ploeg van de wereld. De wedstrijd start om 20:45.

Veel afwezigen

Een mooi affiche dus, Spanje – Duitsland. Helaas voor beiden keuzeheren zijn er bij allebei de ploegen een hoop afwezigen. Del Bosque kan niet beschikken over onder anderen Chelsea-spelers Cesc Fabregas en Diego Costa. Vice-aanvoerder van La Roja, Sergio Ramos, liet eerder deze week al weten dat hij het niet eens was met de afwezigheid van die twee. “Spelers van de Spaanse selectie moeten altijd alles geven en overhebben om in het shirt van Spanje te mogen spelen.” Hierbij doelt Ramos op het feit dat de twee bij Chelsea wel alles spelen en vervolgens bij Spanje afzeggen. Duitsland mist een belangrijke schakel in de defensie. Met Manuel Neuer heeft Die Mannschaft misschien wel de beste keeper ter wereld in huis maar tegen Spanje is die er niet bij wegens een knieblessure. Bondscoach Joachim Löw op de site van de Duitse voetbalbond: ”Ik had tegen Spanje graag mijn beste elftal opgesteld, maar we willen met Manuel geen risico nemen.” Ook Reus, Schurrle en Kramer zijn niet fit genoeg bevonden.

Wedstrijd op niveau

Voor beiden teams is het eindelijk weer eens een wedstrijd op een hoog niveau. Spanje speelde zijn vorige twee wedstrijden tegen Wit-Rusland (3-0) en Luxemburg (0-4). Toch staat Spanje niet bovenaan in de kwalificatiepoule. Tegen Slowakije ging Spanje namelijk met 2-1 de boot in waardoor de Slowaken met twaalf uit vier wedstrijden aan kop gaan. Duitsland won de laatste kwalificatiewedstrijd nog met 4-0 van Gibraltar maar moet alle zeilen bijzetten om rechtstreekse plaatsing voor het EK 2016 te bewerkstelligen. Met puntenverlies tegen Ierland en Polen staat Duitsland met zeven punten uit vier wedstrijden op een teleurstellende derde plek. Dat het dus een oefenwedstrijd is, betekent niet dat er geen prestige op het spel staat. Spanje wil laten zien dat het na het verschrikkelijke WK in Brazilië nog steeds tot de wereldtop behoort en Duitsland moet zich herpakken van de slechte kwalificatiereeks die het tot nu toe speelt.