België – Cyprus. De Europese bekerwedstrijden zijn weer gespeeld en ook de competitie ligt even een weekje stil. Dat kan maar een ding betekenen: Interlandvoetbal. De beste spelers van hun natie komen weer bij elkaar om een of twee wedstrijden te voetballen. Sommigen om te oefenen maar de meeste om zich te kwalificeren voor het EK voetbal 2016 in Frankrijk. Zo ook België, zij spelen een wedstrijd om de kwalificatie tegen voetbaldwerg Cyprus. Kwalificatie is echter nog ver weg voor onze buren, België staat namelijk vierde in een poule van zes.

Spannende poule

Naast België zitten er in deze poule eigenlijk nauwelijks grote voetballanden. De tegenstanders zijn, naast Cyprus, Andorra, Wales, Israel en Bosnië-Herzegovina. Wie vooraf deze groep zou analyseren, kwam waarschijnlijk niet tot de tussenstand die de poule nu heeft. Zo staat Israel verrassend bovenaan maar doen ook Wales (2e plek) en Cyprus (3e plek) het naar behoren. België komt dus pas op een teleurstellende vierde plek en WK-ganger Bosnië-Herzegovina wist zelfs nog geen enkele wedstrijd te winnen.

Voor België is er echter nog genoeg te behalen. De eerste twee van de poule gaan namelijk door en zelfs de nummer drie heeft nog een kans om het EK voetbal 2016 te halen. Neem daarbij in ogenschouw dat België een wedstrijd minder speelde dan Cyprus en Wales en het ziet er plotseling een stuk rooskleuriger uit. Voor deze groep lijkt het sowieso een beslissend weekend te gaan worden want naast België – Cyprus nemen ook Wales en Israël het vandaag tegen elkaar op. De ploegen die vandaag winnen zullen dus ongetwijfeld spekkoper zijn.

Geen excuses voor België

Voor België moet 2016 het jaar worden om prestaties neer te kunnen zetten. De sterspelers hebben op dat moment allemaal de leeftijd bereikt dat er geen excuus meer mogelijk is. Jongens als Jan Vertonghen en Toby Alderweireld naderen dan al de dertig en ook Hazard en Mertens mogen niet meer als talent benaderd worden. Tel daarbij op dat Kevin de Bruyne al ruim anderhalf jaar in absolute topvorm steekt en je kunt toch wel concluderen dat België een van de sterkste selecties van Europa heeft momenteel. Maar vanavond eerst nog maar eens even winnen van Cyprus..

Programma EK-kwalificatie

zaterdag 28 maart:
18.00 uur: Kazachstan – IJsland
18.00 uur: Azerbeidzjan – Malta
18.00 uur: Israël – Wales
18.00 uur: Kroatië – Noorwegen
18.00 uur: Tsjechië – Letland
20.45 uur: Andorra – Bosnië en Herzegovina
20.45 uur: België – Cyprus
20.45 uur: Bulgarije – Italië
20.45 uur: Nederland – Turkije

Bekijk hier het volledige programma van de EK voetbal 2016 kwalificaties.