Speelschema en uitslagen EK voetbal 2016. De achtste finales van het EK 2016 zijn gespeeld. In de kwartfinales zien we vijf verwachte namen en enkele outsiders. Duitsland – Italië zal de kraker worden. Vrijdag 1 juli om 21.00 speelt Wales tegen België.

België wordt sterker op EK 2016

Na een doelpuntarme groepsfase zagen we eindelijk wat meer goals in de achtste finales. De meest trefzekere ploeg was België. De Rode Duivels van Marc Wilmots overklasten Hongarije met 4-0 en wat nog belangrijker was: ze speelden als een echte kampioensploeg. En eindelijk wist Eden Hazard zijn lang gemiste kwaliteit weer eens te vinden. Het noopte bondscoach Marc Wilmots zelfs tot een humoristische opmerking over zijn speler.

“Ik denk dat Eden Hazard zo goed was omdat hij graag in Lille wilde spelen. Dat is bij hem thuis. Ik denk dat we makkelijk het hele stadion in Lille kunnen vullen met Belgische fans. Ik heb tegen Hazard gezegd dat ik wilde dat hij scoorde.” Wilmots durfde zelfs al over een mogelijke EK finale te spreken. “Een finale België-Duitsland? Ik heb de Duitse ploeg gezien, zij spelen een beetje zoals wij. Dat zou een goede match zijn.” Eerst moet België dan nog wel voorbij Wales en de winnaar van Polen – Portugal.

Duitsland – Italië bijna ‘voorfinale’ op EK 2016

Aan de onderkant van het EK speelschema zijn in de achtste finales twee grote slachtoffers gevallen. Het grootste was natuurlijk Spanje, dat het niet kon bolwerken tegen het fantastische teamoptreden van Italië. Doelman Gianluigi Buffon vormde met zijn Juventus-defensie een ondoordringbaar fort, terwijl de gehele ploeg samenwerkte om zowel defensie als aanval te ondersteunen. De 2-0 zege op het lamgelegde Spanje was terecht.

In de kwartfinale spelen de Azzurri nu tegen wereldkampioen Duitsland. Die Mannschaft boekte bijna als routine een 3-0 zege op Slowakije. Vooral het tactisch inzicht van Joachim ‘ruik mijn hand eens’ Löw bleek van grote waarde. Met goed bedachte strategieën wist Duitsland telkens een mannetje voor het doel vrij te krijgen. Tegen Italië wordt dat andere koek.

Frankrijk treft Vikingen van IJsland

De andere grote verrassing was natuurlijk IJsland, dat het gedesillusioneerde Engeland uit het toernooi knikkerde met 2-1. Zij treffen nu gastland Frankrijk, dat met dezelfde cijfers (na een 1-0 achterstand) van Ierland won. Frankrijk heeft net als Engeland meer kwaliteit op papier dan IJsland, maar de werklust en het doorzettingsvermogen van het eiland van 300.000 bewoners is ongeëvenaard. Dus Frankrijk is gewaarschuwd.

Wedden op EK 2016

>

Uitslagen achtste finales EK 2016

Zwitserland – Polen 1-1 (Polen wint na strafschoppen)
Kroatië – Portugal 0-1 (na verlenging)
Wales – Noord-Ierland 1-0
Hongarije – België 0-4
Duitsland – Slowakije 3-0
Italië – Spanje 2-0
Frankrijk – Ierland 2-1
Engeland – IJsland 1-2

Programma kwartfinales EK 2016

Donderdag 30 juni 21.00
Polen – Portugal

Vrijdag 1 juli 21.00
Wales – België

Zaterdag 2 juli 21.00
Duitsland – Italië

Zondag 3 juli 21.00
Frankrijk – IJsland