Uitslag EK 2016: Zweden – België – 0-1. De Belgische Rode Duivels hebben Zweden verslagen met 1-0 en behoren daardoor tot de laatste zestien op Euro 2016. Komende zondag treft België in de achtste finale Hongarije. Zweden is vierde in de groep en dus uitgeschakeld.

Dit Belgische team bulkt van de sterren en heeft een technisch surplus ten opzichte van zowat elke tegenstander. Maar onder leiding van coach Marc Wilmots gaan de Rode Duivels daar zuiver mee om. Ze wachten het juiste moment af en hebben niet zoveel trek in de bal rondspelen en massaal aanvallen.

Zweden begon gretig

Het was dan ook Zweden die aanvankelijk de betere en gretigere indruk maakte. De Scandinaviërs knokten voor wat ze waard zijn, maar uiteindelijk drijft de ploeg toch te veel op de afzwaaiende Zlatan Ibrahimovc. De oude krijger heeft woensdag zijn laatste interland gespeeld.

Na ongeveer een uurtje besloot België om wat meer initiatief te nemen. De stand was tenslotte een beetje riskant, want de Belgen zouden nog uitgeschakeld kunnen worden bij een nederlaag en een gelijktijdige overwinning van Ierland op Italië. Romelu Lukaku vond het net maar stond buitenspel, wat overigens ook Zlatan overkwam.

Het slotoffensief van Zweden was af en toe best dreigend en het spel slingerde heerlijk alle kanten op. Tot in de 84e minuut de bal bij Radja Nainggolan terecht kwam. Hij gaf het object een oplawaai en doordat een Zweeds voetje nog een knikje gaf aan het traject, verdween de bal in de linker benedenhoek: 1-0.

België – Hongarije

België speelde een vrij slordige wedstrijd en gaf achterin te veel weg, maar met een match tegen Hongarije en eventueel daarna Wales of Noord-Ierland voor de boeg, zal bij onze buren het gevoel overheersen dat de halve finale binnen bereik ligt. Zie hier het speelschema EK 2016.