Uitslag EK 2016: Wales – Noord Ierland. In een wat kwaliteitsarme wedstrijd heeft Wales ten koste van Noord-Ierland de kwartfinale van Euro 2016 bereikt. De Welshe Draken wonnen met 1-0, dankzij een eigen goal van Gareth McAuley.

Wed op het EK bij 888sport

Wales – Noord Ierland

Beide landen waren voor het eerst aanwezig op een Europees kampioenschap voetbal. De algemene opinie was dat ze dat ze louter profiteerden van de uitbreiding van het aantal deelnemers van 16 naar 24. Maar Wales behoort nu zowaar tot de laatste acht van het toernooi en bewijst dus geen toernooivulling te zijn.

De elftallen kozen voor een defensieve opstelling, met 3-5-1-1 aan de kant van Wales en 4-5-1 bij de Noord-Ieren. Het middenveld was overbezet, waardoor beide kanten op de opbouw stroperig en foutief verliep. Daardoor ontspon zich een steekspel met een Brits karakter, oftewel lange ballen en op en neer hossen.

In de eerste helft waren de landen aan elkaar gewaagd. Wales had wat meer balbezit, Noord-Ierland had via Stuart Dallas en Jamie Ward op voorsprong kunnen komen. Aan de andere kant werd een goal van Aaron Ramsey (Arsenal) afgekeurd vanwege buitenspel.

Na de hervatting wist Wales vaker door te dringen tot het Noord-Ierse strafschopgebied. Sam Vokes mikte net naast met het hoofd en Gareth Bale dwong met een vrije trap keeper Michael McGovern tot een katachtige reflex.

Eigen doelpunt Noord Ierland

Bale, de absolute vedette van Wales, was wederom van onschatbare waarde voor Wales. In de 75e minuut rukte hij op de linkerflank op, waarna hij een strakke voorzet richting de doelmond slingerde. Zijn maatje Hal Robson-Kanu kwam al aanstormen en dat veroorzaakte zoveel paniek bij Noord-Ierland, dat McAuley een te druistige tackle inzette. Zo gleed hij de bal achter zijn eigen keeper: 1-0.

Programma EK voetbal 2016 vandaag

Vanavond gaat Euro 2016 door met Kroatië tegen Portugal.